Populatia din Grecia, care se confrunta cu masuri dure de austeritate si somaj, a inceput sa emigreze masiv.

Una din destinatiile preferate de eleni este Suedia, scrie Bloomberg.

Insa cei care pleaca sa lucreze in strainatate sunt nevoiti sa accepte orice fel de slujba. Este si cazul lui Tilemahos Karahalios, in varsta de 40 de ani, care a ajuns sa curete WC-uri in Suedia.

„Aveam o slujba foarte buna, iar acum spal toalete”, a precizat grecul, care a lucrat in Grecia ca distribuitor de produse farmaceutice, timp de 17 ani.

„Incerc sa supravietuiesc. Este greu aici, foarte greu. As prefera sa fi ramas in Grecia, dar acolo nu avem de munca”, a adaugat acesta.

El a fost fortat sa isi gaseasca un job in alta tara, pentru ca nu avea cu ce sa isi intretina familia.

Greek Exile Tilemachos Karachalios

Cazul lui Tilemahos Karahalios nu este unul singular. Pana in aceasta luna s-au inregistrat 1.093 de locuri de munca disponibile in Suedia pentru greci, de doua ori mai multe decat in 2010.

Greek Exile Tilemachos Karachalios

Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproape o cincime dupa cinci ani de recesiune, iar prognoza pentru 2012 indica o contractie economica de 6,9%. Din 2008, numarul somerilor din Grecia s-a triplat, la 1,22 milioane la jumatatea acestui an, dintr-o populatie totala de 10,8 milioane.

Greek Exile Tilemachos Karachalios

„Poti sa ai vise, sa-ti organizezi viata, sa faci planuri timp de 10-20 de ani, dar nu ai de unde sa stii unde te va duce viata”, comenteaza Karahalios.

Daca la fosta sa slujba castiga 3.000 de euro pe luna, jobul de curatator de WC-uri ii aduce 1.500 de euro pe luna.

Numarul grecilor care incearca sa imigreze in Suedia s-a dublat in 2011, la aproape 1.100 de familii, si continua sa creasca in acest an.

 

Articol preluat de pe Ziare.com

Comentati folosind contul Facebook

comments