Trei pasari suedeze au stabilit un nou record la zborul pe distante lungi, dupa ce au reusit sa parcurga fara oprire 6.000 km, reprezentand distanta dintre Suedia si vestul Africii, cu o viteza medie de 70 km/h. Datele au fost prezentate intr-un studiu al Universitatii Lund.

Au batut din aripi doua zile si jumatate
Becatina mare este numele speciei de pasari care a reusit performanta deosebita. Aceste zburatoare traiesc in zone umede de lunci sau tundra, din Rusia pana in Islanda. Exemplarele studiate si-au inceput migratia de toamna in august 2009 de la Lacul Ånnsjön, din apropierea statiunii de schi suedeze Åre. In calatoria lor au strabatut jumatate din Suedia, apoi Europa, Desertul Sahara si s-au oprit in Nigeria, in vestul Africii. Becatinele au zburat nonstop, timp de doua zile si jumatate.

S-au dus in Congo si apoi s-au intors „acasa”
Cercetatorii care au urmarit pasarile sustin ca nu mai exista vreun caz asemanator al unui alt animal care sa fi strabatut o distanta atat de mare intr-un timp atat de scurt. „Este un fel de record mondial”, a declarat profesorul Åke Lindström.
Dupa ce au poposit o vreme in Nigeria, cele trei zburatoare si-au continuat calatoria spre padurile tropicale din Congo, unde nu au stat decat circa sapte saptamani. Becatinele au pornit apoi inapoi spre „casa” lor din Suedia, insa, de aceasta data, ele s-au oprit in Balcani. Au ajuns in Suedia in mai anul acesta.

– Oamenii de stiinta cred ca pasarile nu s-au oprit deloc pe parcursul calatoriei, desi au avut numeroase ocazii, deoarece le-a fost frica de atacurile eventualilor pradatori.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments