Taxa radio-TV, plătită şi de proprietarii de computere şi telefoane mobile din SuediaAdministraţia însărcinată cu colectarea taxei radio-TV în Suedia (Radiotjänst) a anunţat, luni, că a început să solicite şi deţinătorilor de computere şi telefoane mobile să plătească acest abonament, informează AFP.

Radiotjänst a început, săptămâna trecută, să ceară plata acestei taxe anuale de 2.076 de coroane (248 de euro) de la deţinătorii de computere şi telefoane mobile, pentru că aceştia pot accesa programele televiziunii publice şi radioului public din Suedia şi prin internet, a declarat pentru AFP directorul administraţiei, Carl-Gustav Johansson.

Mai mulţi contribuabili conştiincioşi, care nu deţineau televizoare, au contactat deja Radiotjänst pentru a plăti această taxă, după ce au auzit de ea din presa locală.

Johansson a mai spus că în primele nouă săptămâni ale acestui an, taxa a fost plătită şi de proprietarii a 12.600 de case care până acum nu au plătit acest abonament. Astfel, gospodăriile care au plătit această taxă sunt de aproape şase ori mai multe decât cele care au plătit abonamentul radio-TV în aceeaşi perioadă din 2012.

Televiziunea comercială suedeză TV4 a început anul trecut să îşi transmită programele şi pe internet, în baza unui abonament. SVT, televiziunea publică suedeză, a început să facă acelaşi lucru anul acesta, însă în mod gratuit.

Suma strânsă din taxa radio-TV se ridică la circa 7,3 miliarde de coroane suedeze (871 de milioane de euro) pe an, fondurile fiind folosite pentru finanţarea grupurilor SVT (televiziune), SR (radio) şi UR (radio şi télévision).

În 2006, ministrul Culturii, Cecilia Stegö Chilo, a fost nevoită să demisioneze după ce a fost făcută publică informaţia că aceasta nu şi-a plătit, timp de 16 ani, taxa radio-TV.

Începând din acest an, Finlanda a înlocuit taxa radio-TV care avea o valoare fixă cu un impozit progresiv, calculat în funcţie de venituri.

Pe de altă parte, în România, în prezent, valoarea taxei TV este de 4 lei/ familie lunar, în timp ce valoarea taxei radio este de 2,5 lei/ familie pe lună.

Articol preluat de pe  http://www.realitatea.net/

Comentati folosind contul Facebook

comments