Falimentul sau sfârşitul monedei euro au fost două scenarii de care politicienii europeni s-au ferit constant. Iată însă că acum chiar şi statele nordice se arată iritate de ideea de a mai plăti pentru datoriile altora.

Mai mult, ministrul suedez de finanţe a arătat că ţara sa se pregăteşte pentru un eventual sfârşit al monedei europene.

Fapt este că nici unul din finanţiştii şefi din Europa n-au vorbit cu plăcere despre falimentul anumitor ţări din zona euro. Anders Borg, ministrul de finanţe al Suediei a fost însă extrem de tranşant, declarând recent că „grecii s-ar putea să aibă norocul să câştige lupta pe ultima sută de metri, însă după cum arată situaţia datoriilor nu exclud ca la final ţara să intre totuşi în faliment”.

Suedia a devenit foarte vocală

Carismaticul ministru nordic pregăteşte de altfel Suedia pentru o eventuală dispariţie a monedei europene. Europa, a spus el, va deveni mai puţin importantă pentru scandinavi. Suedia trebuie să se reorienteze şi să îşi diminueze dependenţa de zona euro, a mai declarat Borg. Economia suedeză este dependentă de exporturi şi implicit de moneda europeană, în pofida faptului că nu face parte din zona euro.

Ameninţări şi mai clare vin inclusiv dinspre alte ţări nordice, precum Finlanda, considerată a fi un model demn de urmat din punct de vedere economic. Finlanda a profitat din plin de pe urma folosirii monedei unice europene în ultimii 12 ani.

Euro, o monedă care nu mai este dorită

Şi totuşi, conform unor sondaje, cei mai mulţi finlandezi nu mai doresc moneda euro. Ministrul de finanţe finlandez, Jutta Urpilainen a declarat în context că „Finlanda nu mai împrumută altor ţări bani pentru ca acestea să îşi susţină băncile”. Cu alte cuvinte, trebuie luată în calcul şi varianta falimentului în cazul anumitor bănci, situaţie cu care Finlanda s-a confruntat în anii 90.

Asemenea Germaniei, Helsinki-ul respinge ideea cumpărării de obligaţiuni de stat. Urpilainen nu se opune fondului de urgenţă european, însă anunţă că înainte de mai plăti datoriile altora, Finlanda poate la fel de bine să părăsească zona euro. Ministrul de finanţe finlandez a solicitat de asemenea Spaniei un soi de „garanţie” pentru banii primiţi de Madrid pentru a-şi consolida sistemul bancar, astfel încât „Finlanda să nu aibă senzaţia că i se forţează mâna”, a mai spus demnitarul nordic.

Articol preluat de pe dw.de

Comentati folosind contul Facebook

comments