Da, suna bine, cel putin pentru ei. Nu e prima tentativa, probabil nici ultima. Comandantul suprem al fortelor armate suedeze, Sverker Göranson, si-a adus aminte de aceasta propunere la intalnirea anuala a fortelor de aparare intretinuta de tarile scandinave. Mai precis, pana la o uniunii la toate nivelele, seful nostru s-a gandit la un spatiu aerian comun.

Propunerea nu e lipsita de temei, atata vreme cat englezii si francezii si-au dat mana peste Canal pentru cateva proiecte comune. Ideea ar fi un spatiu aerian comun ar implica o scadere a costurilor de aparare, si de ce nu, ceva afaceri pentru singurul producator de avioane din zona. Jas 39 Gripen se prezinta in continuare ca o solutie “mai ieftina” pentru celebrele 4,5 europene, Eurofighter si Rafale.

Norvegia, mereu amatoare de chestii comune si de costuri de aparare scazute, pare interesata. Finlanda ar trebui sa fie, nu de pomana a cheltuit bani buni pe aparare de la ultima invazie sovietica incoace si cu siguranta ca au urmarit si ei What if-ul lui Iulian pe tema asta. Danezii, ca de obicei, sunt nehotarati.

Ramane de vazut daca totul se termina la o sampanie, din postura de idee promitatoare. Nu e chiar asa de simplu sa treci peste diferente de traditie, buget, staif national, chiar si printre popoarele scandinave cu radacini comune (mai putin alea finlandeze).

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments