Ministrul de Externe al Finlandei critică acordul fiscal european
Ministrul de Externe al Finlandei consideră că propunerea de tratat fiscal european „nu este necesară și este dăunătoare”, crescând temerile ca una dintre puținele state cu rating financiar maxim din cadrul zonei euro să se opună noilor reguli.
Erkki Tumioja a declarat într-un interviu acordat publicației financiare „Financial Times” că Finlanda nu ar trebui să semneze tratatul care să legifereze acordul fiscal și că „majoritatea parlamentarilor finlandezi împărtășesc această vedere”.
Euroscepticismul finlandez
Tumioja consideră că tratatul, care ar obliga pe semnatari să reducă deficitul structural sub 0,5% din Produsul Intern Brut, reprezintă „nevoile politicilor domestice ale Germaniei” și că „nu ar trebui să ne conformăm ordinelor nimănui”.
În opinia lui Tumioja, al cărui partid Social Democrat este partenerul junior în coaliția de guvernământ a Finlandei, oficialii finlandezi nu au vorbit în numele guvernului.
Finlanda, care va avea alegeri prezidențiale la sfârșitul săptămânii, face parte dintr-un grup de țări europene nordice care a devenit din ce în ce mai eurosceptică în ultimii doi ani pe măsura resentimentului acumulat în urma fondurilor de salvare finanțate din bani publici pentru țările nedisciplinate fiscal ale Uniunii Europene.
Resentimentul popular față de moneda unică a ajutat partidul anti-euro „Adevărații Finlandezi” să câștige o cincime din mandatele parlamentare la alegerile legislative din aprilie anul trecut, față de 6% la alegerile precedente.
Rezultatul, împreună cu o atitudine din ce în ce mai eurosceptică adoptată de partidul Social Democrat, a provocat îngrijorări la Bruxelles, unde, anterior, angajamentul european finlandez era luat de-a gata.
Opoziție față de participarea la fondurile de urgență ale UE
Finlanda este, totodată, singura țară din zona euro care necesită aprobarea parlamentară pentru participarea la fondurile de urgență iar pachetul de asistență financiară pentru Portugalia a avut parte de o opoziție dură.
„Adevărații finlandezi” au fost excluși din guvern după săptămâni de negociere purtate de o coaliție pro-europeană de șase partide, dar această administrație se află sub presiune imensă să adopte o atitudine mai inflexibilă față de Europa. Sondajele de opinie arată că „Adevărații finlandezi” se bucură în continuare de susținere electorală puternică.
Alegerile prezidențiale, a căror prim tur de scrutin va avea loc duminică, sunt dominate de dezbaterea asupra Uniunii Europene. Sauli Niinisto, favoritul principal, este cunoscut (și apreciat) pentru euroscepticismul său.
Președintele Finlandei are puterea de a influența politica externă și de securitate a țării sale.
Finlanda „ar trebui să rămână în afara” acordului fiscal
Erkki Tumioja, preluând o temă antieuropeană, a scris pe blogul său că „tot acordul fiscal este, în cel mai bun caz, inutil și în cel mai rău caz dăunător, iar Finlanda are toate motivele să se opună întregului tratat și, cel puțin, să rămână în afara acestuia”.
Dar el a declarat pentru publicația financiară „Financial Times” că șansele ca acest acord fiscal să fie adoptat, eventual, de parlamentul Finlandei sunt destul de bune, mulți parlamentari concluzionând că este mai bine să aderi la ceva greșit decât să rămâi complet pe dinafară.
După retrogradările de rating financiar ale agenției Standard & Poor’s, de vinerea trecută, Finlanda este una din puținele țări membre zonei euro care și-au păstrat ratingul de evaluare financiară maxim, de „AAA”. Garanția Finlandei este, astfel, indispensabilă pentru ca fondul de urgență al UE să se poată împrumuta la dobânzi scăzute de pe piețele financiare internaționale.
Articol preluat de AICI
Lasă un răspuns