Mașinile pe benzină și motorină nu vor mai putea fi vândute în Suedia începând cu 2030. Prim-ministru suedez Stefan Löfven a anunțat că mai pot fi vândute mașini noi pe bază de combustibil fosil în Suedia doar în următorii 12 ani.

Din 2030, comercializarea acestora va fi interzisă pe teritoriul țări. Suedia se alătură vecinilor săi scandinavi care au anunțat deja măsuri în acest sens, țările nordice fiind, de altfel, printre primele care se grăbesc să renunțe la mașinile pe bază de petrol în favoarea celor electrice.

Norvegia, de exemplu, singura țară din lume în care ponderea mașinilor electrice este în jurul a 50% din parcul auto, a anunțat deja că va interzice comercializarea mașinilor care folosesc petrol din 2025. Tot din 2030, la fel ca Suedia, aceeași măsură va fi impusă și în Danemarca. Suedia a devenit astfel a zecea țară din lume care a anunțat măsuri de interzicere a mașinilor pe bază de combustibil fosil, alăturându-se unui grup din care mai fac parte Marea Britanie și Franța, care mai păsuiește motoarele care poluează până în 2040.

În schimb, Germania este criticată de către experți și militanți deopotrivă pentru faptul că, deși sau tocmai pentru că este țara gazdă a unora dintre cei mai mari producători auto din lume, nu a luat încă o decizie concretă pentru interzicerea vânzărilor de mașini cu motoare pe bază de ardere internă. Germania este sfătuită se crească taxele pentru mașinile care poluează și să folosească aceste fonduri pentru a oferi subvenții celor care cumpără mașini electrice.

profit.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments