Suedia este prima tara din lume care va refuza complet tranzactiile cash de orice natura: de la bilete de autobuz si onorarii bisericesti la plati bancare.

Aceasta reorientare catre o economie complet digitala a impartit suedezii in doua tabere: cei care sunt de acord si cei care refuza o asemenea reforma. 

Aceasta idee inovatoare aduce si beneficii dar si riscuri. Sustinatorii ei afirma ca rata infractionalitatii si a evaziunii fiscale ar scadea, pe cand cealalta parte isi pun problema persoanelor in varsta care nu au carduri sau care nu stiu sa le foloseasca.

Bineinteles ca aceasta trecere avantajeaza bancile care obtin comisioane din fiecare tranzactie electronica. Astfel tot mai  multe magazine renunta sa mai primeasca cash si chiar transportul public nu se poate plati cash ci doar prin sms sau cu cartela prepaid.

“Exista orase in care nu este deloc posibil sa intri intr-o banca si sa folosesti numerar”, afirma presedintele Organizatiei Nationale a Pensionarilor in Suedia.

Suedia este prima tara europeana care a folosit bancnota si probabil acum vrea sa fie si prima care renunta la ea pentru a-si administra finantele doar digital.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments