http://gdb.rferl.org/13A62E79-864C-44C7-9263-ECC4A310245F_mw800_s.jpgSeful diplomatiei suedeze, Carl Bildt, este suspectat de ingerinta in favoarea Rusiei, a anuntat vineri o comisie parlamentara insarcinata cu supravegherea activitatii guvernului, relateaza AFP.

„Am primit o cerere in vederea studierii actiunii ministrului Afacerilor Externe” in procesul de vanzare de catre Agentia de recuperare suedeza a unui imobil din apropiere de Stockholm si apartinand Rusiei, a declarat un purtator de cuvant al comisiei, Ann Charlotte Bragsjo.

Cererea a venit de la presedintele Partidului Verzilor, Aasa Romson, care il acuza pe Bildt de „ingerinta ministeriala” dupa acesta a intervenit in favoarea Rusiei in procesul de vanzare.

Pe blogul sau, seful diplomatiei suedeze s-a declarat in favoarea acestei cereri.

Dosarul opune Rusia unui om de afaceri german, Franz Sedelmayer, a carui intreprindere din Sankt Petersburg a fost expropriata de statul rus la mijlocul anilor 1990.

Expropierea a fost contestata in fata tribunalului de arbitraj din Stockholm, care a declarat-o ilegala in 1998, a explicat, pentru AFP, Sedelmayer.

Rusia a fost condamnata sa plateasca 30 de milioane de coroane (3,6 milioane de euro) plus taxele de proces, respectiv aproximativ 40 de milioane de euro, in total.

Rusia a refuzat sa plateasca si dosarul a fost adus in 2003 in fata Agentiei de recuperare a Suediei, are a confiscat un imobil din apropiere de Stockholm pentru a plati datoria ruseasca.

Curtea suprema suedeza a decis in 1 iulie 2011 ca nu exista niciun obstacol care sa stea in calea vanzarii imobilului.

Bildt a scris in 27 iulie Agentiei pentru recuperare afirmand ca aceasta vanzare ar putea dauna relatiilor ruso-suedeze.

Agentia a primit in acest an trei scrisori din partea Ministerului suedez al Afacerilor Externem dar cea din 27 iulie a fost prima semnata de Bildt.

„Nu este nimic neobisnuit” in aceasta scrisoare, nu este o tentativa de influentare, ci un demers normal, a sustinut un purtator de cuvant al ministerului, Maria Mindhammar.

Carl Bildt „a facut-o pentru Rusia”, acuza insa Sedelmayer. Vanarea imobilului este prevazuta a avea loc in data de 7 septembrie.

Comisia parlamentara va studia cererea in primavara lui 2013, a precizat Bragsjo. Daca este declarat vinovat, ministrul risca un vot de blam, fara consecinte formale.

Partidul verzilor, al treilea ca importanta in Suedia, face parte din opozitie.

Articol preluat de pe HotNews.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments