Liderul social-democrat suedez Stefan Löfven a renunţat luni la formarea unui guvern, ceea ce prelungeşte perioada de incertitudine de aproape două luni de la alegerile parlamentare din Suedia, care au avut un rezultat neconcludent, transmite Reuters.

”În lumina răspunsurilor pe care le am până acum, în actuala situaţie, pentru mine nu există posibilitatea de a construi un guvern care poate fi acceptat de parlament”, a declarat Löfven pentru presă.

În urmă două săptămâni, liderul conservatorilor suedezi, Ulf Kristersson, a anunţat de asemenea eşecul încercării sale de a forma un guvern de coaliţie condus de centru-dreapta.

După patru ani în care Partidul Social-Democrat al premierului în exerciţiu Stefan Löfven a avut majoritatea în parlament, alegerile legislative desfăşurate pe 9 septembrie nu au permis coagularea unei majorităţi.

Partidul lui Löfven a rămas prima formaţiune politică, cu 144 de parlamentari, dar nu are majoritate în legislativ, unde dispune de numai un mandat în plus faţă de cele deţinute de blocul de centru-dreapta.

Stefan Löfven a fost demis la sfârşitul lui septembrie printr-o moţiune de cenzură iniţiată de blocul de centru-dreapta, moţiune votată şi de formaţiunea Democraţii Suedezi (extrema dreaptă), ce are 62 de parlamentari în noul legislativ format în total din 349 de parlamentari.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments