Deşi încă sunt privite cu suspiciune, microcipurile implantabile devin tot mai utile în mediul de viaţă înconjurat de tehnologie, cei care aleg să le folosească ajungând să aprecieze numeroasele avantaje oferite.

Moda a pornit din Suedia, o ţară europeană unde superstiţiile religioase nu-şi prea găsesc adepţi, iar tehnologia modernă este de mult parte din viaţa de zi cu zi. Tentantă mai ales pentru posesorii de smartphone, implantarea unui microcip durează câteva secunde şi este similară unei injecţii cu un ac ceva mai gros.

În funcţie de implantul ales, posesorul îl poate folosi ca suport electronic pentru păstrarea datelor de contact şi istoricul medical.

Implantat la încheietura mâinii sau altă locaţie convenabilă, microcipul poate servi ca şi cheie electronică pentru deblocarea telefonului mobil, deschiderea locuinţei, înlocuitor pentru cartela de acces la birou şi chiar pornirea autoturismului. Prevăzute cu memorie internă, cipurile implantabile pot păstra bilete în format electronic şi chiar abonamentul pentru mijloacele de transport în comun, validarea călătoriei fiind posibilă la simpla apropiere a mâinii de senzorul pentru cartelă.

Promotorii noului trend susţin că folosirea implanturilor cu microcipuri este sigură din punct de vedere medical, iar raza foarte mică de conectare descurajează atacarea acestora de către hackeri. Totuşi, unele voci ridică deja semne de întrebare privind tipul datelor personale păstrate pe aceste cipuri şi modul în care posesorul ar putea fi urmărit pas cu pas, la orice folosire a sistemelor de validare electronică.

Implantul de mărimea unui bob de orez nu necesită nici un fel de întreţinere şi este complet pasiv, fiind activat doar la apropierea de un cititor electronic.

 

go4it

Comentati folosind contul Facebook

comments