http://static.guim.co.uk/sys-images/Business/Pix/pictures/2008/01/02/ECB460.jpgPropunerea Comisiei Europene privind supervizarea bancilor este „total inacceptabila”, a afirmat sambata ministrul suedez al Finantelor, Anders Borg, la capatul a trei ore de discutii asupra acestui subiect, in Cipru, cu omologii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, scrie AFP.

Propunerea prezentata miercuri de Bruxelles plaseaza Banca Centrala Europeana (BCE) in centrul unui mecanism de supervizare unic ce se va aplica tuturor bancilor din zona euro. Acest lucru va provoca discutii „lungi si dificile”, a avertizat Borg, la plecarea de la aceasta reuniune.

„Numeroase tari care nu fac parte din zona euro gasesc aceasta solutie inacceptabila”, a afirmat el, declarandu-se ingrijorat de prevederea din tratatul european care statueaza independenta BCE.

Acest lucru inseamna ca, in cazul unui litigiu, BCE nu va fi supusa deciziilor Autoritatii Bancare Europene (EBA). Or, BCE, in rolul sau de supervizare, are exact rolul de a aplica regulile decise de EBA.

Vor fi necesare multe eforturi „inainte de a se ajunge la o solutie de compromis”, a aprecia el.

„Orice idee potrivit careia vom fi supusi supervizarii unei institutii in care noi nu avem drept de vot, si unde utilizarea banilor contribuabililor nostri ar putea depinde de deciziile luate de o institutie in care nu avem nicio influenta este total inacceptabila”, a subliniat Borg.

Comisia Europeana doreste ca supervizarea unica sa fie operationala in ianuarie 2013. Aplicarea acestui mecanism, decisa de liderii europeni la summitul din iunie, este conditia pentru ca fondul european de salvare, viitorul MES, sa poata recapitaliza bancile fara intermediul statului.

Dar propunerea, informa actuala, reprezinta pentru guvernul suedez „o linie rosie” si are un calendar prea scurt.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a emis si el indoieli asupra posibilitatii ca supervizarea unica sa functioneze in ianuarie. „Este nerealist”, a spus el sambata, in timp ce omologul sau francez pare mult mai optimist.

Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a recunoscut existenta unei „probleme juridice”. „Vom continua sa lucram pentru a imbunatati asocierea la vot in interiorul consiliului de supraveghere pentru tarile din afara zonei euro care vor cere” sa fie acoperite de acest mecanism.

Viitorul consiliul de supraveghere, asa cum este desenat in prezent, nu va contine decat membrii ai BCE si reprezentanti ai zonei euro.

 

Articol preluat de pe economie.hotnews.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments