Suedezii vor să cumpere sute de mii de tone de gunoi. România ar putea fi furnizorDeşi pare incredibil, este cât se poate de adevărat. Suedia vrea să cumpere gunoi din alte ţări europene pentru a-l transforma în energie electrică şi termică. România ar putea fi, în curând, exportatoare de gunoi.

Dacă media deşeurilor care sfârşesc la groapa de gunoi este, pentru Europa, de 37%, Suedia a ajuns la recordul de 1%. În această ţară, reziduurile sunt transformate în compost sau reciclate şi folosite pentru încălzire şi curent electric. Arderea gunoaielor este folosită pentru încălzirea locuinţelor sau pentru a crea surse alternative de electricitate. Astfel, emisiile de gaze poluante au scăzut considerabil.

Pe lângă toate aceste beneficii, sistemul aproape perfect de reciclare are şi el carenţele lui: Suedia a declarat de curând că nu mai are destul gunoi, cât să acopere necesităţile energetice.

Prin urmare, potrivit Catarinei Ostlund, consilier de la Agenţia de Protecţie a Mediului din Suedia, ţara lor intenţionează să achiziţioneze circa 800.000 de tone de gunoi din alte ţări.

Printre candidaţii la această ofertă de nerefuzat se numără vecinii din Norvegia, ”defavorizaţi” însă de faptul că au un sistem de management al deşeurilor destul de eficient.

Astfel, statul suedez ia în considerare cumpărarea gunoiului de la ţări care nu se descurcă deloc bine la reciclare, având procente mari şi foarte mari de reziduuri care sunt aruncate la gropile de gunoi. Alături de Bulgaria, Italia şi Ţările baltice, România se află printre statele favorite.

„Sperăm să putem cumpăra gunoiul din Italia sau din România ori Bulgaria, pentru că acolo se aruncă încă foarte mult la groapă. În aceste ţări, nu există centre de incinerare şi nici de reciclare, astfel încât au nevoie de o soluţie pentru propriile deşeuri,” a mai spus Ostlund, citată de PhysOrg.

Articol preluat de pe Libertatea.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments