Cristian Sima a fugit de frică în Islanda după ce a pierdut banii clienţilor săi Brokerul Cristian Sima, care a fugit din România la începutul acestei luni, după ce a pierdut toţi banii clienţilor săi, a acordat un interviu la  televiziunea islandeză RUV TV în care spune că a plecat din țară de frica unor politicieni.

Fostului director al Bursei din Sibiu îl acuză pe jurnalistul Bogdan Chirieac că a fost intermediar între unele companii multinaționale și unii politicieni cărora le dădea mită precizând că are documente care pot dovedi acuzațiile.

MODERATOR: Să începem cu o întrebare simplă: de ce aţi venit în Islanda?
SIMA: Am venit în Islanda pentru că mi-a fost foarte frică de ceea ce politicienii şi oamenii de afaceri puternici pot face persoanei mele, fizic. Şi din cauza presiunii create acolo. Am preferat Islanda, faţă de Elveţia, unde, de asemenea, aveam unde să locuiesc, pentru simplul motiv că am gândit că Islanda este foarte atentă cu problemele de acest gen. Îmi aduc aminte foarte bine cazul Bobby Fischer. În acel moment, aflându-mă sub presiune, am decis să aleg Islanda.

MODERATOR: S-a spus, atât în ziarele din România, cât şi în cele din Islanda, că aţi fugit din ţară pentru că vă era frică de anumite personaje asociate cu crima organizată, precum mafioţii. Un membru al Parlamentului European, un român, a menţionat un individ italian, care are legături cu mafia italiană. De cine vă este frică?
SIMA: Zvonurile vin din presa românească, pentru că europarlamentarul, unul dintre cei mai bogaţi, cei mai faimoşi ciobani, patron al unei echipe de fotbal importante din România, a spus tuturor că a crezut că unii mafioţi mă caută. Iar apoi, ziua următoare, a spus tuturor că a fost prost informat.

MODERATOR: Aveţi vreun motiv să vă temeţi şi să vă părăsiţi ţara? Aţi menţionat politicieni. Ce politicieni… despre ce oameni de afaceri este vorba? Trebuie să vă fi ameninţat în vreun fel.Puteţi să daţi nume?
SIMA:Da, m-au ameninţat, dar nu în mod direct. Nimeni nu m-a ameninţat în mod direct! Au pus pe altcineva să mă ameninţe! Am fost ameninţat prin alte telefoane, prin alte mesaje și, chiar când am părăsit România, am fost ameninţat, prin telefon, ziua următoare, când am ajuns în Elveţia. Am plecat pe 29 septembrie, am ajuns în Elveţia, iar după 3-4 zile am plecat în Islanda. Ei sunt îngrijoraţi de faptul că eu ştiu destule despre conturile lor, afacerile lor, despre circulaţie banilor şi, probabil, asta nu e ceva foarte confortabil pentru ei.

MODERATOR: Aţi pierdut ori câştigat bani pentru clienţii dumneavoastră prin metode ilegale?
SIMA: Nu! Imoral, probabil că da. Nu probabil, ci 100 la sută da!

MODERATOR: Cum adică?
SIMA: Cum adică imoral? Toată piaţa derivatelor este imorală! Totul. Când pariezi, când investeşti în produse de risc ridicat… e imoral. Desigur, restul, folosind mulţi bani proveniţi din toată lumea şi pierzând aceşti bani pe piaţă, asumând riscuri, riscuri mai mari pe care, printr-un acord între gentlemani, le-am promis clienţilor mei că nu le voi lua este cu adevărat imoral!

MODERATOR: V-aţi înşelat, în vreun fel, clienţii, prin neonorarea acestui acord între gentlemani, prin neasumarea riscului?
SIMA: Da, mi-am asumat, v-am spus, mi-am asumat mai multe riscuri decât cele prevăzute într-un acord între gentlemani.

MODERATOR: Aşadar, i-aţi înşelat.
SIMA: Dacă o luăm aşa, da, chiar recunosc, i-am înşelat.

MODERATOR: Aţi acuzat un jurnalist român, Bogdan Chirieac, că a fost un fel de intermediar între unele companii multinaţionale şi unii politicieni cărora le dădea mită.
SIMA: O putem numi mită sau finanţarea ilegală a unor partide. Da, în anul 2000 el a primit mulţi bani de la companii multinaţionale. După aceea, a primit banii pe care i-a trimis politicienilor care erau în campanie electorală în acel moment.MODERATOR: Puteţi dovedi tot ce aţi spus?
SIMA: Pot dovedi fiecare acuzaţie cu documente, nu doar cu vorbe. Cineva trebuia să provoace un scandal şi să încerce să facă ceea a făcut în Italia în 1992 Antonio di Pietro. Problema este că nu ştiu dacă în România avem procurori pregătiţi pentru o asemenea investigaţie.
Nu e momentul potrivit să dăm nume de politicieni, dar au fost politicieni din toate partidele la acel moment.

MODERATOR: Dar puteţi numi vreo companie multinaţională care a fost implicată?
SIMA: Da, pot da nume. Compania Ericsson, care ulterior a câştigat proiectul 112 în România.

MODERATOR: Deci, practic ei au dat bani politicienilor prin intermediul acestui jurnalist ca să obţină acest proiect după alegeri în România?
SIMA: Ei au obţinut o serie de beneficii după alegeri. Vreţi nume? Nu vă voi da nume acum.

MODERATOR: Dar puteţi dovedi, de exemplu, că banii de la Ericsson au ajuns în buzunarele politicienilor?
SIMA: Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi el a dat banii altor persoane.

MODERATOR: Ce informaţie aveţi de care acestor oameni le este frică?
SIMA: Le e frică de informaţiile pe care vi le-am dat deja dumneavoastră cum ar fi despre Ericsson, despre conturi bancare, despre transferuri

MODERATOR: Aveţi informaţii despre politicieni care au încălcat legea în România?
SIMA: Aş putea fi acuzat dacă aş spune „da”. Dar vă las posibilitatea să vă răspundeţi singur la această întrebare.

 

Articol preluat de pe Adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments