Potrivit concluziilor unui studiu, nivelul de inteligenţă din ţările europene avansate industrial se confruntă cu un declin în ultimele decenii, pe primul loc în listă fiind Marea Britanie şi Scandinavia – Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Suedia.

Noul studiu, intitulat „Începe mucegaiul de la acoperiş?”, subliniază că dezvoltarea IQ-ului manifestată în timpul secolului 20 a început să scadă constant, declinul cel mai mare fiind observat în ţările dezvoltate încă din anii 1990, scrie euronews citat de rador.

Cercetătorul Michael Shayer, cosemnatar al studiului, susţine că din 1995 „O forţă socială consistentă a influenţat modul de gândire al copiilor, devenind din an în an tot mai pregnantă”. Această „forţă socială” include dezvoltarea accelerată a tehnologiei, precum consolele de jocuri şi telefoanele mobile smart, care au afectat serios modul în care copiii comunică între ei.

„Dacă luăm, de exemplu, copiii de 14 ani din Marea Britanie, ceea ce puteau face 25% dintre ei în 1994, acum numai 5% pot face”, a declarat Michael Shayer, referindu-se la rezolvarea unor teste de matematică şi ştiinţă. La fel se întâmplă lucrurile şi în ţările scandinave, unde nivelul IQ-ul a început să scadă simţitor. Finlanda, Norvegia şi Danemarca înregistrează fiecare o scădere anuală de 0,23% în ce priveşte nivelul IQ-ului, scădere înregistrată din 1995 până acum.

Chiar dacă scăderile IQ-ului par nesemnificative, autorii studiului insistă că ele vor avea un efect pregnant pe termen lung.

„Dacă facem o proiecţie pe generaţie (30 de ani), Finlanda va pierde 7,49% din IQ, Danemarca va pierde 6,48% şi Norvegia 6,50%”, concluzionează studiul. În timp ce pentru Suedia nu figurează informaţii pentru ultimii ani, cercetătorii consideră că şi această ţară urmează trendul constatat în celelalte ţări scandinave, cauza fiind similară, adică dezvoltarea tehnologică puternică.

Citeste mai mult: adev.ro/p1ri9n

Comentati folosind contul Facebook

comments