După ce în 2016 subiectul cel mai discutat în Suedia fusese criza care a adus în țară aproximativ 100.000 de solicitanți de azil și a determinat autoritățile să introducă din nou controlul la frontiere, anul 2017 se prevedea a fi unul destul de calm. Lucrurile nu au fost chiar așa…

La început nimic nu părea că va tulbura previziunile. Singurul eveniment marcant din primele trei luni a fost acela că Suedia a numărat oficial 10 milioane de locuitori.

Din păcate, pe 7 aprilie un camion intra în plin într-un mare magazin aflat pe cea mai importantă stradă pietonală a Stockholmului. Bilanțul era atunci de 5 morți și 15 răniți.

Într-o notă mult mai optimistă, o lună mai târziu, suedezii de bucurau de marele premiu Palme d’Or pe care filmul “The square” realizat de Ruben Östlund îl primea la festivalul de la Cannes. Filmul e o comedie poveste care oglindește perfect  elemente mai puțin cunoscute ale societății suedeze de azi.

Iar dacă vara nu a avut evenimente notabile, în septembrie Suedia a revenit din nou în atenția tuturor prin ceea ce s-a numit Aurora 17.

Acesta a fost cel mai mare exercițiu militar suedez din ultimii 23 de ani și a avut ca scop oficial apărarea Gotland, o insulă suedeză aflată la aproximativ 350 de km de Kaliningrad, enclava rusă de pe teritorului Poloniei. Practic, el a simulat atacarea țării de către o forță armată străină în diverse puncte strategice. Că la exercițiu au participat 19 000 de militari care aparțin unei țări care în ultimii 200 de ani nu a fost implicată în vreun conflict este deja un lucru remarcabil, însă marea noutate a fost că lor li s-au alăturat 1 500 de membrii ai trupelor NATO din state că Danemarca, Franța, Polonia, Statele Unite șamd. Toate astea  în condițiile în care Suedia nu este membră a pactului Nord Atlantic.

O veste proastă pentru nenumărații cetățeni români și bulgari care trăiesc din asta este faptul că, tot în luna septembrie, în Suedia a început să se vorbească oficial despre posibilitatea interzicerii cerșetoriei. Inițiativa legislativă a fost a opoziției. Vocile critice au spus că o astfel de lege nu i-ar ajuta în niciun caz pe romii care sunt considerați a fi discriminați în țările de unde vin.

În sfârșit, toamna scandinavă a venit în Suedia cu un adevărat tsunami provocat de campania #metoo. Nicăieri în lume aceasta nu a avut un efect mai puternic. Practic, hashtag-ul inițial s-a multiplicat în 20 altele. Au apărut la lumina zilei incredibil de multe istorii de hartuire sau tracasare, unele vechi de foarte mult ani. Au fostă acuzate populare figuri mass-media, sportivi, personalități culturale din instituții extrem de reputate. Au avut loc concedieri, academia suedeză a anunțat tăierea fondurilor oferite de mulți ani unui popular club cultural condus de o persoană cu reputație foarte bună până atunci, iar organizatorii ceremoniei premiilor Nobel au decis tăierea unei personalități acuzate de așa ceva de pe lista invitaților.

În cifre, 456 de actori de teatru au povestit întâmplări în care au fost tracasați sexual, mai mult de 4000 de persoane din domeniul magistraturii au reclamat același lucru, iar hashtagul #deadline care se adresează jurnaliștilor a strâns și el 4000 de mărturii. Ele se referă la toate nivelurile posibile de hartuire… de la a te adresa unei femei cu un nume înjositor, până la propuneri deplasate, gesturi sexuale, marginalizări, sau chiar viol.

Mai mult: http://www.rfi.ro/politica-100223-retrospectiva-2017-evenimente-suedia

Comentati folosind contul Facebook

comments