„In curand se implinesc 18 ani de cand am inceput sa lucrez la Volvo , o intreprindere suedeza.
A lucra cu ei este ceva foarte interesant.
Orice proiect aici ia 2 ani pentru a se concretiza, oricat de ingenioasa sau simpla ar fi ideea. Este o regula. Procesele  de globalizare cauzeaza in noi (brazilieni, argentinieni, columbieni,  peruani, venezuelieni, mexicani, australieni, asiatici etc…) o  anxietate generalizata in cautarea de rezultate imediate.
In consecinta, stilul nostru rapid nu se incadreaza deloc cu termenele de scadenta intarziate ale suedezilor.

Suedezii  dezbat si iar dezbat, organizeaza „n” sedinte, efectueaza evaluari,  etc…, SI LUCREAZA … dupa o schema mult mai incetinita.
Ceea ce este uimitor, este ca  acest stil tot timpul da rezultate, in timpul lor (al suedezilor), astfel ca punand
impreuna maturitatea necesitatii cu tehnologia potrivita, nu prea inregistreaza pierderi.

Pe scurt:
1) Suedia este de marimea unui singur stat din Mexic;
2) Nu are decat 8-9 milioane de locuitori;
3) Cel mai mare oras, Stockholm, abia daca are 2milioane de locuitori, asa ca o mica localitate din Mexic;
4) Mari intreprinderi cu capital suedez: Volvo, Scania, Ericsson, Electrolux , ABB, Nokia, Nobel Biocare, etc.

Nimic rau in asta, nu-i asa?
Pentru a avea  o idee de importanta lor, ajunge sa mentionez ca Volvo face motoarele propulsoare ale navetelor de la NASA…

Poate se inseala suedezii, dar ei sunt cei care-mi dau mie salariul.

Trebuie sa mentionez ca nu cunosc un alt popor care sa aiba o cultura colectiva ca a suedezilor.
Va voi povesti o scurta istorie doar ca sa va faceti o idee:
Prima  data cand m-am dus in Suedia in 1990, unul dintre colegii mei suedezi  ma aducea la serviciu in fiecare dimineata cu masina lui. Era in  septembrie, era frig si fulguia. Ajungeam foarte repede la intreprindere  si el parca masina tot timpul foarte departe de intrare. In fiecare  dimineata vin in jur de 2 mii de angajati cu masina la serviciu…
In prima zi nu am facut nici un comentariu, nici in a doua sau in a treia, dar in una din zilele ce au urmat, cu un  pic mai multa incredere, l-am intrebat pe colegul meu:
– Aveti  locuri de parcare fixe aici ? Am vazut ca parcarea este complet goala  cand ajungem si totusi tu parchezi la mare distanta de intrare….. .
Iar el mi-a raspuns pur si simplu:
–  Nu, dar noi, care ajungem foarte devreme, avem tot timpul sa mergem  pana la intrare, dar cei care ajung mai tarziu, au mai multa nevoie sa  gaseasca locuri mai aproape de intrare, nu crezi ?

Imaginati-va ce fata am facut.
Si acest lucru a fost suficient ca sa-mi schimb in profunzime mentalitatea.

Mai  nou, in Europa exista un curent denumit „Slow Food” (Slow Food  International Association), Asociatia internationala a alimentatiei cu  rabdare, al carei simbol este melcul, isi are centrul in Italia.
Ceea  ce predica aceasta miscare „slow food” este ca oamenii trebuie sa  manance si sa bea lent, pentru a  savura mancarea, pentru a se bucura de procesul de prepare al mancarii,  impreuna cu familia, cu prietenii, fara graba si de calitate.

Ideea  este de a se contrapune spiritului „Fast Food” si a tot ceea ce  reprezinta el ca stil de viata. Surpriza este ca aceasta miscare Slow  Food, serveste ca baza pentru o miscare mult mai ampla numita Slow  Europe , dupa cum descrie revista Business Week in ultimele sale editii  europene.
Totul a pornit de la punerea in discutie a grabei si  nebuniei generate de globalizare, de dorinta de a avea nivelul vietii in  cantitate mare, opus la a avea calitate (ma refer la calitate de viata  sau calitate umana).

Conform  revistei Business Week, muncitorii francezi, chiar daca lucreaza mai  putin (35 de ore pe saptamana) sunt mai productivi decat colegii lor  americani sau britanici.
Si germanii, care in multe intreprinderi au implantat saptamana de  28,8 ore de munca au vazut productivitatea crescand cu un laudabil 20%.
Aceasta  atitiudine, numita „slow attitude”, atrage atentia pana si  americanilor, discipolii lucrului rapid, imediat si in cantitate mare.  Pe de alta parte, aceasta atitudine fara graba nu inseamna sa se faca  mai putin, nici sa se obtina calitate si productivitate mai mici, ci mai  multa perfectiune, atentie la detalii si mai putin stress.
Practicand  acest lucru in viata, inseamna o intoarcere la valorile familiei, ale  prietenilor, ale timpului liber, ale bunei comoditati, ale vietii in  micile comunitati.
O intoarcere la AICI , prezent si concret, opus  lui MONDIAL, indefinit si anonim, inseamna a relua valorile esentiale  ale fiintei umane, a micilor placeri ale cotidianului, ale vietii simple  si ale convietuirii, ale religiei si  credintei.

INSEAMNA  UN MEDIU DE LUCRU MAI PUTIN COERCITIV, MAI VESEL , MAI CALM SI TOTUSI  MAI PRODUCTIV, MEDIU IN CARE TOTI OAMENII FAC CU PLACERE CEEA CE STIU EI  MAI BINE SA FACA.

E recomandabil sa ne gandim mai in amanunt la toate acestea.
E  posibil ca vechile proverbe: „Cu rabdarea trece marea” si „Graba strica  treaba” sa merite din nou atentia noastra in aceste timpuri de nebunie.
Nu ar fi bine ca intreprinderile din comunitatea, orasul, statul  sau tara noastra sa inceapa a dezvolta programe serioase de calitate,  fara graba chiar pentru a mari productivitatea si calitateaproduselor si  serviciilor fara a pierde calitatea umana ?

In filmul „Parfum de femeie” exista o scena de neuitat in care orbul (interpretat de Al  Pacino) invita o fata la dans si ea ii raspunde:
– Nu pot, logodnicul meu va sosi in curand.
La care orbul ii raspunde:
– Stii, viata se traieste intr-o clipa !
si o ia la un tango.
Cel mai bun moment al acestui film este aceasta scena de 2 sau 3 minute.

Multi  traiesc alergand dupa timp si il ajung doar cand mor, fie de un  infarct, fie de un accident pe autostrada pentru ca goneau prea tare  pentru a ajunge la timp.
Altii sunt prea nerabdatori sa traiasca in viitor si uita sa traiasca in prezent, care este unicul timp care exista cu adevarat.

Toti avem pe aceasta planeta acelasi timp, nici mai mult, nici mai putin de 24 de ore pe zi.
Diferenta sta in utilizarea acestor ore de catre fiecare dintre  noi.
Trebuie sa invatam sa profitam de fiecare moment, pentru ca, dupa cum zice John Lennon:
„Viata este ceea ce se intampla in timp ce planificam viitorul”.

Va felicit pentru ca ati reusit sa cititi acest mesaj pana la sfarsit.
Multi l-ar fi citit doar pana la jumatate, ca sa nu piarda timpul….
Atat de valoros in aceasta lume globalizata !”

Ardelenii, de exemplu, dau dovada de „slow attitude” chiar si cand stau si cujeta…ori numa’ cand stau.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments