Chişinău, 31 octombrie 2012 – În perioada 29-30 octombrie 2012 la Chişinău s-a desfăşurat Sesiunea de lucru a Delegației Suedeze, în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și Republica Moldova.

Tematicile abordate în cadrul sesiunii au vizat funcția de control a Parlamentului asupra activității Guvernului, monitorizarea parlamentară și experiența suedeză, controlul parlamentar și bunele practici ale omologilor suedezi. De asemenea, prin prisma experienței Suediei, s-a discutat despre integrarea europeană, etapele pre-aderării și procesul de post-aderare.
La ședința de lucru au participat Liliana Palihovici, Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Președinta Grupului Parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, Ingrid Tersman, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova, Goran Lennmarker, președintele delegației suedeze, ex-Președinte al Comisiei Afaceri Externe și fost Președinte al Adunării Parlamentare a OSCE, Bertil Wennberg, expert, fost șef al Secretariatului Comisiei Parlamentare pentru Constituție, precum și parlamentari suedezi, reprezentanți ai fracțiunilor PCRM, PLDM, PL și PD din cadrul Parlamentului Republicii Moldova.
Sesiunea a fost inaugurată prin cuvântul de deschidere al Președintei Grupului Parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, Liliana Palihovici, care a afirmat că „cea de-a doua sesiune de lucru în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și Republica Moldova este o ocazie favorabilă de a prelua bunele practici ale colegilor suedezi, care vin cu o experiență adânc ancorată în tradiția valorilor democratice veritabile”.  „Controlul parlamentar asupra activității Guvernului și monitorizarea parlamentară sunt repere cheie în activitatea legislativă, care trebuie îmbunătățite substanțial la noi”, a afirmat Vicepreşedinta Parlamentului.
Experții suedezi au menționat că Republica Moldova trebuie să profite de oportunitățile și provocările lansate odată cu alegerea căii de integrare europeneană, astfel încât ar putea prelua din experiența statelor Baltice și Polonia – state care au progresat substanțial în ultimul deceniu după integrarea în Uniunea Europeană.
Ingrid Tersman, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova, consideră că eforturile Parlamentului Suediei, efectuând această vizită de lucru, deopotrivă cu activitatea Ambasadei suedeze în Republica Moldova, vor contribui la stabilirea parteneriatelor și cooperării fructuoase între parlamentarii suedezi și cei moldoveni, valorificând la maxim schimbul de experiență și bunele practici.
În încheiere celei de-a doua sesiuni a delegației suedeze la Chișinău Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a concluzionat: „Experiența Suediei este extrem de valoroasă pentru Republica Moldova, în contextul în care țara noastră ar putea prelua modelul campaniilor de informare implementate cu succes în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană. Cetățenii Moldovei trebuie să fie informați referitor la avantajele și beneficiile integrării europene, dar, totodată, să conștientizeze faptul că toate etapele acestui proces complex, în ultimă instanță, constituie traiectoria pe care trebuie s-o alegem pentru modernizarea și progresul Moldovei”.
Obiectivul cooperării la nivel parlamentar dintre Regatul Suediei și Republica Moldova este consolidarea democrației parlamentare moldovenești prin acordarea asistenței din partea Parlamentului (Riksdag) Regatului Suediei. Programul include organizarea unui șir de seminare și instruiri pe parcursul anului 2012, iar vizita recentă de lucru a delegației suedeze este a doua din seria vizitelor organizate în cadrul acestui program.
 Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
Articol preluat de pe Parlament.md

Comentati folosind contul Facebook

comments