Ministrul Culturii suedez a declanşat un adevărat scandal în aceste zile: Lena Adelsohn Liljeroth este acuzată de rasism şi i se cere demisia după ce a tăiat un tort sub forma unei femei de culoare caricaturizată.

 Ministrul susţine, la rândul său, că a fost rugată să ia parte la un eveniment la Muzeul de artă din Stockholm care îşi propunea să atragă atenţia asupra mutilării genitale -circumciziei- a femeilor din Africa.

Ministrul a început să taie tortul aşa cum a fost rugată, pornind de la „clitorisul” tortului, asta în timp ce artistul Makode Aj Linde -care poza ca şi capul tortului, machiat violent- ţipa şi gemea de fiecare dată când cineva se apropia să taie tortul, stârnind zâmbetele celor care îşi luau câte o porţie din tortul în forma unui corp de femeie.

Acum liderii Asociaţiei Africane-Suedeze cer demisia ministrului, scrie The Guardian, susţinând că a fost un spectacol rasist. Şi, susţin reprezentanţii asociaţiei citaţi de ziarul The Local, aceştia au fost deranjaţi de faptul că ministrul a „zâmbit, a băut şi a mâncat tort, aceasta fiind o insultă în plus adusă persoanelor care sunt persecutate rasial şi asupra femeilor afectate de circumcizie.

Ministrul Adelsohn Liljeroth, contactat de ziariştii suedezi, a recunoscut că evenimentul a fost extrem de provocator şi chiar bizar, dar că ea a fost invitată să discute despre libertatea de exprimare artistică, adăugând că „Ei m-au rugat să tai tortul”


.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments