Masajul suedez reduce stresulMasajul obişnuit nu doar pare să alunge stresul ci chiar reuşeşte să reducă nivelul hormonului responsabil, cortizol. Mai mult decât atât, masajul sporeşte numărul globulelor albe în sânge, arată un studiu recent, conform Huffington Post.

Studiul, realizat la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, a implicat 53 de adulţi dintre care 29 au beneficiat de câte 45 de minute de masaj suedez, fie o singură dată pe săptămână, fie de două ori, pe o perioadă de cinci săptămâni. Ceilalţi 24 de voluntari au fost supuşi unui program similar de masaj, exercitat însă cu mişcări mult mai lejere.

Cercetătorii au descoperit că, în comparaţie cu participanţii supuşi formei superficiale de masaj, participanţii care au beneficiat de masaj suedez de două ori pe săptămână au înregistrat o diminuare a nivelului de cortizol şi o amplificare a oxitocinei, cunoscută şi ca „hormonul încrederii”.
Anterior acestui studiu, au mai fost analizate efectele masajului suedez fără să se ia însă în considerare nivelul hormonilor corelat cu frecvenţa şedinţelor de masaj.

Autorul principal al cercetării, Dr. Mark Hyman Rapaport, specialist în neuroştiinţe comportamentale şi psihiatrie şi-a definit lucrarea ca fiind „foarte intrigantă şi motivantă, chiar şi pentru sceptici”.
Alte efecte benefice ale masajului ar mai fi şi: stabilizarea presiunii sangvine, relaxarea muşchilor, combaterea anxietăţii şi a depresiei.

Articol preluat de pe Adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments