Yvette LarsonUnul din patru români susţine că “s-a săturat” de ţara în care trăieşte. Sondajul IRES publicat anul trecut întăreşte imaginea negativă pe care o are România în ochii propriilor locuitori. Nici imaginea reflectată în străinătate nu este una pozitivă. Iată contextul în care o suedeză a început să promoveze tradiţiile şi valorile româneşti şi reuşeşte să facă acest lucru cu succes.

M-am întâlnit cu Yvette Larson la Carul cu Bere – obiectiv bifat de orice turist străin care vizitează Bucureştiul. Suedeza cu păr blond şi ochi verzi e numai un zâmbet când vorbeşte de România, ţară de care s-a îndrăgostit iremediabil de România în 1985 când a venit cu părinţii la mare. De atunci a rămas prietenă cu un băiat şi nu s-a mai întors până în 2011 când a acceptat invitaţia lui de a revedea ţara care, după cum spune ea are cu totul altă imagine în străinătate. Fie nu se ştie nimic despre România, fie e văzută în nuanţe de gri. Totul se schimbă însă odata ce ai ajuns aici

Da, în realitate există corupţie şi sărăcie dar există şi multe alte lucruri pozitive. Când mă gândesc la România,îmi vin în minte locuitorii ei, bunătatea şi generozitatea lor, asta vreau să povestesc lumii. România e ca un adolescent, îşi conturează identitatea dar în acelaşi timp e distrasă, se află într-un proces de dezvoltare.

Yvette s-a îndrăgostit iremediabil de România dupa un periplu care a început în Suedia, a trecut prin insula La Reunion şi a adus-o apoi în Danemarca. Acum reuşeşte cu succes să schimbe imaginea României. Şi-a facut blogul The Bucharest Lounge şi o pagină de Facebook omonimă unde a început să promoveze nu doar imagini idilice dar şi întâlnirile cu persoane care i-au putut prezenta partea frumoasă a ţării. Lobbyul ei a avut un impact atât de puternic încât mulţi dintre românii plecaţi în străinătate îi mărturisesc că s-au îndrăgostit din nou de ţara lor.

Oamenii de la care primesc mesaje îmi spun că li se face dor de casă când văd fotografiile postate de mine, că văd adevărata Românie şi sunt mândri de ea. Şi mai sunt mândri că un străin reuşeşte să arate România din perspectiva aceasta. Cel mai mult la România îimi place bunătate, generozitatea şi ospitalitatea locuitorilor, acestea sunt calităţile pe care le apreciază străinii.

Născută la 100 de kilometri de Cercul Polar, Yvette poartă ii, batice şi tot felul de elemente din portul popular românesc. Ţara are nevoie de un brand care să descrie fuziunea dintre tradiţie şi modern care o caracterizează crede Yvette care explică ce i-ar atrage pe străini aici.

Trebuie sa promovaţi poze cu locuri pitoreşti din România. În Scandinavia se promovează foarte mult turismul bulgar, nu vedem nimic legat de România. Aveţi capitala care e un oraş eclectic, dinamic, aveţi tradiţiile, vinul şi mâncarea, marea şi muntele. Aveţi şi Delta, nu m-aş putea opri niciodată din povestit despre România.

Yvette povesteşte cu pasiune cât de frumos e să mergi la ski în Bucovina, într-o Românie în care cei mai mulţi aleg vacanţe la ski în Austria sau în Bulgaria. Pentru moment s-a întors în Danemarca dar a terminat recent o carte prin care vrea să le arate străinilor locurile  frumoase din ţară. Un gest de apreciat într-o Românie pe care înşişi locuitorii ei o neglijează destul de des.

Articol preluat de pe http://www.rfi.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments