Paradoxul crizei: Cum au ajuns Franţa, Danemarca, Marea Britanie şi Ungaria mai vulnerabile decât România
Iniţial, raportul Comisiei, bazat pe analiza a zece indicatori (cum ar fi deficitul public, performanţele la export, preţurile locuinţelor etc.) nominaliza la categoria „cazuri urgente” doar Italia, Spania, Ungaria şi Cipru.
De la criză imobiliară, la declinul exporturilor
Versiunea finală a raportului a inclus în acelaşi coş toate cele 12 ţări, deşi de exemplu problemele legate de o criză imobiliară şi creşterea datoriei private în ţări precum Danemarca şi Suedia sunt mai puţin importante decât datoria publică mare a Italiei .
De la o posibilă criză a pieţei imobiliare în Suedia la un declin puternic al exporturilor Belgiei, Comisia a indicat ceea ce consideră a fi probleme structurale majore, ce lasă 12 ţări membre vulnerabile la atacuri pe pieţele financiare şi la şocuri globale.
„Este vorba de abordarea unor dezechilibre macroeconomice. Procedura poate părea complicată, dar acesta este de fapt un proces simplu de analiză”, a spus Olli Rehn, cel mai important oficial european pe probleme economice, la publicarea raportului.
În ultimele săptămâni, instituţiile financiare internaţionale au avertizat asupra riscurilor de stagnare economică dacă nu sunt luate măsuri pentru rezolvarea problemelor apărute în zona euro. Astfel, potrivit FMI, toate ţările vor fi puternic afectate de criza statelor din zona euro, care se vor confrunta cu o recesiune în perioada următoare.
Declin al producţiei industriale
De altfel, ultimul raport Eurostat privind producţia industrială din zona euro indica pentru luna decembrie 2010 o contracţie de 1,1 faţă de noiembrie, ceea ce constituie un nou semnal că economia europeană se condruntă cu probleme. Mai mult, Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat a doua scădere din UE.
Cu toate acestea, Germania nu este inclusă în lista CE, majoritatea analiştilor economici estimând că aceasta va putea evita recesiunea în acest an.
Cât priveşte România, dar şi alte ţări precum Portugalia, Grecia şi Irlanda, acestea nu sunt incluse în raportul CE care marchează introducerea unei supravegheri mai stricte pentru statele membre doarece s-a considerat că sunt deja supuse unei supravegheri economice sporite prin acordurile de asistenţă financiară cu UE.
Potrivit Statisticii, PIB-ul României a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2%.
PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3% în trimestrul patru, declin similar în UE.
Articol preluat de AICI
Sa facem o comparatie… Sa inchipuim ca tarile din Vest care o duc bine totusi sunt lovite de criza in acelasi timp ca si tarile din Est, iar in functie de nivelul de trai, fiecare tara este cu cate o treapta mai sus pe o scara. In momentul crizei, toti sunt impinsi de pe scara si cad, dar cel mai urat cad cei care au fost mai sus. Romania care era pe treapta 2-3 face doar tzop pana jos si o ia de la capat pe cand tarile cu pretentii au picioarele in ghips. Asta pentru ca, in caz de micsorari salariale tot ca si exemplu, danezii nu traiesc cu 1000 de euro pe cad romanul o duce pana luna viitoare cu 200 …
Pe langa asta, exista diverse teorii economice care confirma faptul ca fiecarei tari, fiecarei economii ii este sortita o perioada de boom economic si de cadere. Din moment ce esti deja sus, nu poti decat cadea … Asa a fost si cu crahul din ’29 – ’33.
Am vazut ca FMI-ul e bagat in chestia asta. Face analize…….. Eu am impresia ca FMI-ul cauta vicitime si vrea sa vada cine musca la vrajeala lor. Cum sa cada piata imobiliara in Suedia cand oferta este redusa comparativ cu Romania? Politica e simpla: sperii lumea si se va imprumuta. Romania nu este trecuta pt ca ea s-a imprumutat deja , e la jumatateea PIB-ului si in 2013 iar o va face.
Nu pot sa te contrazic, FMI cu cu sleahta ei de jidani fac jocurile. Iar acum, daca ma gandesc bine, stia Hitler ce stia …