(photos.com)Ministrul suedez de finanţe, Anders Borg a spus că Ciprul are la dispoziţie în jur de o săptămână pentru negocieri în ceea ce priveşte reglarea sa financiară sau va fi nevoită să facă faţă perspectivei de colaps.

“În principiu aceştia nu au decât sectorul financiar şi plajele de oferit şi acum băncile sunt pe cale să se închidă.Este evident o situaţie grea.”, spune Borg.

În timp ce ministru suedez de finanţe argumenta că banii au fost ceruţi pentru a păstra datoria Ciprului la un nivel uşor de gestionat,acesta a fost de acord totusi că planul de a percepe o taxă cu privire la conturile de economii deţinute în băncile cipriote, era departe de a fi ideal.

“Din perspectiva suedeză este departe de a fi normală ideea de a percepe aceste tipuri de impozite celor care deţin conturi în bănci.” declară Borg.

În plus, a adăugat că propunerea de a lega garanţiile depozitelor suedeze la zona euro, l-au făcut şi mai sceptic.
“Contribuabilii suedezi ar trebuie să nu fie obligaţi să plătească pentru alte ţări afectate de criza băncilor.”

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a întâlnit miercuri cu liderii partidelor pentru a încerca să găsească o alternativă a planului propus de UE,BCE şi FMI, pe care l-au respins anterior.
În condiţiile planului era cerut ca Cipru să vină cu 5,9 miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari)în scopul de a garanta un împrumut de urgenţă de 10 miliarde de euro.
Anders Borg a explicat că provocarea constă în găsirea de capital pentru băncile ţării, ale căror active reprezintă 900 % din PIB-ul ţării.Acesta a sugerat că acest lucru poate fi realizat prin anularea datoriilor sau injectarea de capital.

Potrivit rapoartelor media de miercuri, această căutare a unei surse de capital alternative şi-a mutat atenţia din Nicosia spre Rusia, în ciuda angajamentelor din zona euro că există un comitet de durată care ajuta insula cu probleme.

Conturile ruşilor reprezinte între o treime şi jumătate din depozitele băncilor cipriote iar preşedintele Vladimir Putin a fost nimicitor în critica sa asupra planului de economii fiscale.
Băncile suedeze au primit căteva plângeri în ceea ce priveşte grijiile clienţilor băncilor cipriote care caută un loc mai sigur de depunere a economiilor.
Băncile în Cipru vor rămâne inchise de vreme ce planul de urgenţă este în dezbatere şi se aşteaptă să fie redeschis joi, informează pe surse.ro.

Articol preluat de pe  http://epochtimes-romania.com/index.html

Comentati folosind contul Facebook

comments