De cand Guvernul danez a modificat in Decembrie anul trecut schema de tarifare pentru energia solara, sistemele fotovoltaice au devenit din ce in ce mai atractive ca si investitie pentru fermierii din Danemarca.
Specialistii spun ca este un lucru bun pentru fermieri sa aiba asemenea sisteme solare, atat pe acoperisul cladirilor din cadrul fermelor – de obicei de mari dimensiuni – cat si montate pe pamant. In ultimele luni, in intreaga tara au fost organizate diferite intalniri pe tema informarii celor interesati cu privire la montarea si avantajele acestor sisteme solare, manifestari care au fost primite foarte bine de catre fermierii danezi.
Anul trecut, Guvernul de la Copenhaga a schimbat politica de acordare a sprijinului pentru productia de energie fotovoltaica, incurajandu-se montarea de sisteme de mari dimensiuni, de pana la 400 de kW, cu posibilitatea pentru fermieri de a-si vinde energia produsa la un pret garantat de 0.17 eurocenti per kWh, pe o durata de zece ani.
In plus, ei isi pot vinde si numai surplusul de electricitate produs, cea mai mare cantitate generata fiind utilizata pentru a-si alimenta consumatorii din interiorul fermei. In acest fel, cei care isi instaleaza un astfel de sistem fotovoltaic au profit atat de pe urma vanzarii electricitatii catre reteaua nationala, cat si din faptul ca economisesc sume consistente de pe urma propriului consum de energie.
Mai mult decat atat, astfel de instalatii sunt cu atat mai tentante cu cat pretul lor a scazut foarte mult in ultimii ani, iar durata lor de viata a fost imbunatatita semnificativ. Industria solara a inregistrat in ultima perioada un interes crescut, nu numai din partea fermierilor, ci si din partea proprietarilor de terenuri de camping, ansambluri rezidentiale si chiar pentru sate intregi si multe intreprinderi comerciale.
Unul din fondatorii celei mai mari companii furnizoare de echipament fotovoltaic din Danemarca, Drivhuseffekten, specializata in constructia de instalatii de dimensiuni mari, sustine ca se asteapta ca in acest an sa inregistreze o crestere substantiala a cererii. Aceeasi companie a montat cel mai mare sistem solar din Scandinavia, pe acoperisul celei de-a doua companii de asigurari ca marime din Danemarca, despre care noi am vorbit aici.
In cadrul conferintei “Viitorul solar: Danemarca”, eveniment care va avea loc pe data de 21 Martie la Copenhaga, Bjarne Rasmussen, reprezentantul companiei Drivhuseffekten, va vorbi despre posibilitatile pe care noua legislatie din Danemarca le ofera companiilor comerciale pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe acoperisurile cladirilor lor.
Un alt expert care va sustine o prezentare in cadrul acestei conferinte va fi renumitul analist in energie solara Pietro Radoia, pentru publicatia Bloomberg New Energy Finance. El va arata modul in care dezvoltarea industriei solare internationale va influenta piata fotovoltaica din Danemarca.

Comentati folosind contul Facebook

comments