Iranul a criticat oficial Suedia pentru că a acordat cetăţenia suedeză unui om de ştiinţă iranian condamnat la moarte de autorităţile iraniene pentru spionaj, a indicat marţi Ministerul de Externe de la Teheran, informează AFP şi Xinhua.

Suedia i-a acordat săptămâna trecută cetăţenia lui Ahmadreza Djalali, specialist în medicină de urgenţă rezident în ţara scandinavă. Arestat în timpul unei scurte vizite în Iran în aprilie 2016, Djalali a fost găsit vinovat de colaborare cu Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului, stat considerat inamic al Iranului. Potrivit justiţiei iraniene, el ar fi transmis şi informaţii despre doi responsabili ai programului nuclear al Teheranului, contribuind astfel la asasinarea acestora, între 2010 şi 2012.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Qasemi, a calificat decizia Suediei drept „foarte ciudată, incoerentă şi discutabilă”, menţionând că ambasadorul Suediei la Teheran a fost convocat luni de autorităţile iraniene pentru a i se înmâna o notă de protest. „Ambasadorului suedez i-a fost transmis un protest ferm în ce priveşte decizia guvernului Suediei de a acorda cetăţenia unei persoane care a mărturisit că a spionat pentru Mossad şi regimul sionist”, se arată într-un comunicat al MAE iranian.

Qasemi precizează în comunicat că ţara sa nu recunoaşte dubla cetăţenie şi că Djalali, care în prezent este închis în Iran, va fi tratat ca cetăţean iranian. Curtea Supremă iraniană a confirmat în decembrie pedeapsa capitală împotriva lui Djalali. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a condamnat, între alţii, decizia, luată potrivit organizaţiei „în mod precipitat şi fără ca argumentele apărării să se poată face auzite”.

Condamnarea omului de ştiinţă a generat emoţie şi în Belgia, mai ales la Universitatea Flamandă din Bruxelles (VUB, Vrije Universiteit Brussel), unde era profesor invitat. Iranul acuză Mossadul şi CIA că au comandat asasinarea între 2010 şi 2012 a cinci savanţi iranieni implicaţi în programul nuclear iranian.

Sursa: AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments