Guvernul din Finalnda vrea să genereze profit numerar din părțile deținute în companiile de stat pentru a investi în startupuri digitale.

În România au loc „revoluții fiscale” care dau peste cap afacerile mici. În alt colț de lume, Finlanda intenționează să creeze un fond de investiții, Vake Oj, de aproximativ 3,7 miliarde de euro, prin care să sprijine companile mici.

Jyrki Knuutinen, membru al guvernului finlandez a declarat că primele investiții ar putea avea loc până la jumătatea acestui an, informează Bloomberg.

Prin aceast program, guvernul își propune să identifice beneficiari pentru finanțare în primul rând din Finlanda. Banii vor fi investiți în startupuri implicate în economia digitală și Internet.

„Vake intenționează să transforme dreptul de proprietate pasivă în companiile mari în drept de proprietate în startupuri mai mici”.

Guvernul finlandez a numit, joi, un consiliu de administrație pentru fondul de investiții. Personale responsabile își vor exercita atribuțiile pe o perioadă de un an, începând cu data de 1 martie. De asemenea, au fost confirmat numele Președintelui fondului de investiții – Reijo Karhinen, și a celorlalți membri – Maria Ritola, Paula Laine, Tuomas Syrjanen, Leena Morttinen și Jarmo Vaisanen.

Acum doi ani, guvernul finlandez a decis că o parte sau chiar toate acțiunile din unele companii ar putea fi transferate în programul Vake, pentru a finanța alte afaceri. În același timp, nu este exclus faptul că statul ar putea să renunțe la companii întregi pentru a genera profit.

Executivul ia în considerare și opțiunea de a lansa o ofertă publică inițială pentru Altia Oyj (producător de alcool), care ar aduce, astfel, primele investiții pentru Vake.

Comentati folosind contul Facebook

comments