Gripen-nas-cores-da-Força-Aérea-Suíça-ilustração-SaabSocial-democratul  Eero Heinäluoma a declarat intr-un interviu catre televiziunea finlandeza MTV3, ca Finlanda ar trebui sa ia in considerare achizitionarea de catre fortele sale aeriene a avionului Gripen E/F din Suedia. Politicianul finlandez a mai spus ca datorita crizei economice din ultimii ani, apararea a fost destul de neglijata si ca acest lucru nu trebuie sa se mai repete, ci dimpotriva, dotarea fortelor armate ale Finlandei cu tehnica de lupta moderna trebuie sa fie o prioritate pentru guvern.

Eero Heinäluoma a mai spus ca tara sa are nevoie de o aparare credibila, iar populatia trebuie sa fie pregatita sa cheltuie resurse pentru atingerea acestui scop. De asemenea Finlanda doreste sa creasca cooperarea militara intre statele scandinave, inclusiv prin cooperarea in industria de aparare. Astfel Suedia a achizitionat vehicule blindate din Finlanda, iar acum se discuta despre o achizitie de avioane Gripen de catre Finlanda.

Iar achizitia de avioane noi de catre Finlanda este aproape hotarata, singura necunoscuta fiind tipul, insa politicianul finlandez vorbeste de crearea unei forte militare scandinave comune, sau macar interoperabile, sperand ca astfel costrurile cu mentinerea acesteia ar scadea dramatic. Se face aici referire la dotarea tuturor celor trei tari cu avionul suedez Gripen E/F.

In acest moment nu exista o cerere oficiala din partea guvernului finlandez de informatii in legatura cu o eventuala achiztie de aparate Gripen E, insa acest lucru a fost deja adus in discutia publica.

Articol preluat de pe http://www.rumaniamilitary.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments