http://3.bp.blogspot.com/_tjypjXaMj70/SkhMNn2-IMI/AAAAAAAAArY/8WUwuZ8Ylic/s400/divorce%2Bchildren%2Bcaso%2Bcerrado.jpgNoua legislatie cu privire la custodie (autoritatea parinteasca), locuinta si acces (legaturi personale) a intrat in vigoare in Suedia la data 1 Octombrie 1998.

Cele mai importante schimbari includ: autoritatea instantei de a emite sentinte care sa impuna autoritatea parinteasca comuna, inclusiv aranjamente de tip custodie comuna fizica (n.t. autoritate parinteasca cu locuinta alternanta) chiar impotriva dorintelor unuia dintre parinti; autoritatea instantei de a stabili locuinta copilului si programele de legaturi personale ale copilului conform cu noua realitate a custodiei comune; autoritatea Consiliului Bunastarii Sociale de a accepta acordul parintilor (n.t. este vorba de procedura solutionarii extrajudiciare a divorturilor) in privinta custodiei, locuintei si termenilor de acces la copil. In Suedia nu se mai pun la indoiala beneficiile custodiei comune. Cu toate acestea apar totusi anumite preocupari.
Din pacate, legea nu poate pune capat conflictelor din familie. Indiferent prevederile legale, unele relatii familiale sunt foarte afectate de disputele post divort. Atat copiii cat si adultii sunt afectati negativ. Se considera ca legea ar putea ajuta la reducerea efectelor acestor situatii distructive, oferind forme mai mult sau mai putin sofisticate de solutionare a litigiilor in cadrul familiei. O modalitate de a reduce conflictele familiale este aceea de a accepta existenta separarii si divortului. Statisticile arata ca in mare masura populatia suedeza a acceptat acest lucru ca o modalitate de a rezolva conflictele din familie.

Articol preluat de pe EuroAvocatura.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments