Serviciile de securitate finlandeze au anunţat miercuri că iau „în serios” ameninţări cu un atentat împotriva Parlamentului formulate în cadrul unei conversaţii pe Internet în iulie, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Întotdeauna luăm lucrurile în serios, dacă există ameninţări împotriva Parlamentului, parlamentarilor sau oficialilor politici. Întotdeauna”, a declarat pentru AFP Liinu Lehto-Seljavaara, o purtătoare de cuvânt Serviciului finlandez de Securitate (Supo).

Ea răspundea astfel unei întrebări cu privire la informaţii de presă publicate de cotidianul Helsingin Sanomat, care afirmă că deţine fragmente dintr-o conversaţie pe un forum online criptat despre modul de a ucide parlamentari şi membri ai Guvernului într-un atac armat.

Potrivit cotidianului, discuţia conţine zeci de mesaje cu privire la cel mai bun mijloc de a introduce arme în incinta Parlamentului, de a o părăsi nearestat şi despre potenţiale victime.

Această conversaţie a început la 20 iulie, ziua în care 12 persoane au fost ucise într-un atac armat comis într-un cinematograf din Aurora (Statele Unite) şi cu două zile înainte de marcarea atacurilor comise de către Anders Behring Breivik în Norvegia, care s-au soldat cu 77 de morţi.

Lehto-Seljavaara a precizat că Finlanda consideră în continuare ca „fiabil” riscul unui atentat pe teritoriul său.

„Ameninţarea directă la adresa Finlandei sau a populaţiei finlaneze reprezentată de către terorismul organizat islamist radical sau de orice altă natură rămâne fiabilă”, dar şi cea „reprezentată de către indivizi radicalizaţi şi de către motivaţiile lor este, de asemenea, greu de prevăzut”, scriau serviciile de securitate în februarie, în ultimul lor raport pe această temă.

Articol preluat de pe RomaniaLibera.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments