http://economictimes.indiatimes.com/thumb/msid-15568091,width-400,height-300,resizemode-4/julian-assange-gets-rock-star-welcome-at-ecuadors-london-embassy-appearance.jpgEcuadorul este gata să negocieze cu Marea Britanie şi Suedia pentru a găsi o soluţie în ceea ce-l priveşte pe Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks, refugiat de la 19 iunie în ambasada ecuadoriană la Londra, a declarat luni preşedintele ecuadorian Rafael Correa, relatează AFP.

‘Suntem permanent deschişi dialogului cu guvernele Marii Britanii şi Suediei’, a indicat preşedintele ecuadorian într-un interviu difuzat luni seara la televiziunea publică ECTV.

Potrivit acestuia, ‘poziţia intransigentă’ a Londrei şi Stockholmului este cea care a declanşat criza. ‘Marea Britanie şi Suedia au avut o poziţie absolut intransigentă’, a insistat Rafael Correa, explicând că cele două ţări nu au dat niciodată asigurări că Julian Assange nu va fi extrădat în SUA, unde riscă o pedeapsă grea cu închisoarea pentru divulgarea a sute de mii de telegrame americane confidenţiale.

Preşedintele ecuadorian a mai declarat, în cursul interviului, că speră la un ‘răspuns clar şi radical’ din partea Organizaţiei Statelor Americane (OEA) în dosarul Assange.

OEA a convocat o reuniune a membrilor săi în această problemă, cu 23 de voturi pentru şi trei împotrivă, acestea din urmă aparţinând SUA, Canadei şi Trinidad-Tobago.

La sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii de externe ai Alianţei Bolivariene pentru Americi (ALBA) şi ai Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) şi-au reafirmat ‘solidaritatea’ cu Ecuadorul, poziţie care a crescut presiunea asupra autorităţilor britanice.

Articol preluat de pe VoceaBasarabiei.net

Comentati folosind contul Facebook

comments