12 melodii, unele bune, majoritatea plictisitoare, s-au calificat în finala Eurovision România. Pe 9 martie aflăm cine ne va reprezenta la Malmö.

 Juriul şi publicul au pus mână de la mână şi gust de la gust, au ales cei 12 finalişti care se vor bate pentru şansa de la reprezenta România la finala Eurovision. Până atunci, calificaţilor nu le rămâne decât să se admire singuri în înregistrări şi-n oglindă, ca să vadă ce-i de schimbat. Fiindcă în clipa de faţă sunt plictisitori, cu puţine excepţii. Să recapitulăm finaliştii, aşadar.

Robert Turcescu şi trupa lui (Casa Presei) au primit şuvoaie de voturi, la mare distanţă de restul aspiranţilor, lucru destul de surprinzător, din multe puncte de vedere. Nu insinuăm că s-ar fi măsluit ceva, Doamne fereşte, ci doar că, în cazul lui, numele i-a adus puncte valoroase. Chiar şi parodiile şi atacurile lui Mircea Badea i-au făcut servicii, probabil, fie şi pentru faptul că Badea are o audienţă dolofană. Difuzată de atâtea ori, melodia „Un refren“ a devenit şlagăr înainte de a se califica în finală.

Narcis Iustin Ianău, unul dintre finaliştii de la „Românii au talent“, a ajuns şi în finala selecţiei naţionale Eurovision. Piesa „Seven“ e plictisitoare (vom mai folosi termenul ăsta de multe ori, în cronicile dedicate acestui eveniment). Vocea e spectaculoasă, dar merita altă compoziţie, care să nu se remarce doar prin dantelărie vocală.

Trupa Freestay are o piesă foarte bună, „Criminal Mind“, care cel mai probabil nu va câştiga finala, din lipsă de poveşti şi scandaluri adiacente.
Elena Cârstea Muttart suferă de acelaşi destin ingrat ca şi Monica Anghel, de exemplu: voce bună în burduf de câine, în sensul că n-are baftă de compozitori cu talent într-ale Eurovisionului. Anul ăsta, a cântat ceva insipid, piesa „Spinning”, compusă de ea însăşi, în colaborare cu Cristian Faur. Cârstea a avut destui ani când a plecat cu vocea vâlvoi şi părul măciucă de la concursul naţional, fiindcă pierdea de fiecare dată şi se jura că nu mai dă doi bani pe lumea muzicală românească. De altfel, chiar şi emigrarea ei în SUA are legătură cu greaţa faţă de sistemul muzical românesc.

Turcescu, preferatul publicului. Dar care e preferatul juriului?


Altă finalistă: Luminiţa Anghel, cu piesa „Unique”. Nu e rea, e chiar interesantă, asta în speranţa că Anghel va renunţa la rochia dezastruoasă şi coafura de soacră mică, din semifinale, şi va construi un clip bun şi-un show pe măsura melodiei, aşa cum a făcut când, alături de trupa Sistem, a înhăţat locul 3 în 2005, în Ucraina.

Ovidiu Anton, un produs al Şcolii Vedetelor de pe vremuri, vine cu piesa „Run Away With Me”, care nu se decide între rock şi pop, după cum nici nu e genul adorat de eurovisionişti. Anton este, însă, foarte sigur pe el şi are un ciorchine de fani.

Cezar Ouatu, interpretul melodiei „It’s My Life”, i-a adus întăriri lui Ianău – are aceleaşi capacităţi de a cânta ca o soprană, deci Narcis Iustin nu se mai simte singur printre străini. Piesa e bună, dar n-avea nevoie de sopranisme. Combinaţia e trasă de păr.

Cristian Prăjescu (interpretul melodiei „The Best Thing in Life is to Love“) este poreclit Bryan Adams al României, cel puţin aşa susţin concitadinii lui, în presa locală din oraşul Roman. Voce bună. Piesa e o lălăială care place sigur femeilor şi aproape deloc bărbaţilor, acum rămâne de văzut care pune mâna primul pe celular, să voteze – soaţa sau soţul.

Trupa Electric Fence încearcă din nou marea cu degetul. Din păcate, deşi piesa „Emilia” e bună, e şi de nişă. Iar nişa n-are niciodată succes nebun în România.


Talentatul (fără ironie) compozitor Mihai Alexandru a compus pentru rubedenia lui Carlos Santana, Renee, piesa „What is Love”, pe care sud-americanca o împarte cu Al Mike. Mmm, merge, e picantă şi cool, dar nu în mod special pentru Eurovision.

Tudor Turcu, câştigătorul celui de-al doilea X-Factor, a ajuns în finala Eurovision, bietul de el, cu o piesă fără şanse, „Hello”. Suntem siguri că ştie că nu câştigă, dar vrea expunere, în fond asta e miza.


Andrei Leonte, câştigătorul primului X-Factor românesc, are o piesă („Paralyzed”), de care Eurovisionului i-ar plăcea, având în vedere gusturile celor care sunt fani ai celebrului show. Deci, pentru scopul şi durata vizitei, e foarte bun.

Nu-i scăpăm din ochi şi urechi

În intervalul rămas până la finala naţională de pe 9 martie (transmisă în direct de TVR), vă vom ţine la curent cu tot ceea ce e mai interesant şi semnificativ legat de acest concurs, atât în ediţia tipărită, cât şi online, pe site-ul nostru, adevarul.ro.

Articol preluat de pe http://adevarul.ro/entertainment/

Comentati folosind contul Facebook

comments