Crucea nordică, crucea scandinavă sau Crucea Sfântului Olaf este un model din designul diferitelor drapele naționale, asociat adesea cu drapelele naționale ale statelor scandinave, de unde este și originea acestuia.

Primul drapel cu acest design a fost cel al Danemarcei, cunoscut și ca Dannebrog; apoi au apărut cele ale Suediei, Norvegiei, Finlandei, Islandei și alte subdiviziuni ale acestora le-au utilizat ca sursă de inspirație pentru propriile drapele. Drapelul Norvegiei a fost primul steag care a folosit trei culori în cadrul crucii scandinave. Deși unele drapele folosesc acestă cruce, ele au o istorie și un simbolism individual.

Pe steagul Suediei se află culorile stemei Suediei din secolul al XIV-lea – trei coroane de aur pe fundal albastru – stilizate în forma crucii scandinave.

Drapelul național al Danemarcei, numit și Dannebrog, este roșu, cu o cruce scandinavă albă care se întinde până la marginile drapelului; partea verticală a crucii este deplasată spre catarg. Designul steagului danez a fost apoi adoptat și de alte țări nordice: Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. În timpul uniunii personale Norvegia-Danemarca, acest steag a rămas și steagul Norvegiei, până ce această țară și-a adoptat propriul drapel în 1821. Dannebrogul este cel mai vechi steag național încă folosit, datând încă din secolul al XIV-lea.

Drapelul Norvegiei este roșu cu o cruce scandinavă albastră cu margini albe care se întinde până la marginile steagului; brațul vertical al crucii este deplasat spre lance, asemenea Dannebrogului, steagul național al Danemarcei.
Drapelul a devenit drapelul național în 1898, dar vase comerciale îl folosiseră încă din 1821.

Albul reprezintă pământul acoperit cu zăpadă, iar albastrul lacurile care îmbogățesc peisajul finlandez (drapelul finlandei) .

Steagul Islandei are o cruce scandinavă roșie cu margini albe pe un fundal albastru. Proporțiile steagului sunt 18:25. Este emblemă a țării de la independența sa proclamată la 17 iunie 1944.

Sursa: Wikipedia

Comentati folosind contul Facebook

comments