http://www.teamfound.com/wp-content/uploads/2011/07/RomaniaITMap.jpgÎn perioada 3-9 Iunie, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, împreună cu Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software (A.R.I.E.S.) şi Ambasada României la Oslo au organizat în Norvegia, o Misiune economică în domeniul electronicii şi tehnologiei informaţiei.

Din delegatia oficiala a Romaniei au facut parte 11 persoane, sosite in Norvegia cu sprijinul M.E.C.M.A. si A.R.I.E.S., si care au reprezentat 7 companii cu activitate in domeniul mai sus mentionat. Acestora li s-au alaturat alte 14 persoane, avand preocupari atat in sectorul software si I.T., cat si in domeniul educatiei, al resurselor umane si al cercetarii.
De mentionat faptul ca programul oaspetilor romani nu a fost acelasi pe intreaga perioada a desfasurarii evenimentului, ci a constat in organizarea unor intalniri comune pentru toti membrii delegatiei, precum si stabilirea, de catre reprezentantul BPCE Oslo, a unor  intrevederi distincte, conform domeniilor de activitate specifice.

Programul misiunii economice oficiale a prevazut  vizitarea unor institutii si companii importante din Norvegia, cu preocupari in sfera electronicii si tehnologiei informatiei, din orasele Bergen, Stavanger, Børre si Oslo.

La Bergen, in data de 4 Iunie 2012, a fost organizat un Seminar, la Departamentul pentru Tehnologie si Fizica, din cadrul Universitatii din localitate, urmat de un al doilea Seminar si discutii, ce au avut loc la Uni Computing si Uni Research A.S., centru de cercetari autonom, care functioneaza pe langa Universitatea din Bergen.

Cele doua intalniri au oferit participantilor posibilitatea de a prezenta reciproc domeniile prioritare de interes in vederea identificarii unor puncte comune pentru realizarea de parteneriate.

In a doua parte a zilei, a fost organizata o intalnire cu reprezentantii comunitatii de afaceri din Bergen, constituita intr-un Forum de afaceri, care a prilejuit atat prezentarea intereselor si preocuparilor celor prezenti, dar si realizarea unor dialoguri bilaterale, deosebit de importante din punct de vedere al problematicii abordate
Printre firmele norvegiene participante trebuie enumerate Fav Gruppen, Statoil, SIU, I.S.S. Facility Services, Artesia Capital, Petrolia, Grieg Music Education, Odfjell.

Ziua a doua a Misiunii  (5 iunie 2012)  a constat in organizarea la Camera de Comert din Stavanger, a unui Seminar, care s-a dovedit a fi deosebit de util prin pragmatismul cu care a fost abordata posibilitatea realizarii unor colaborari, romano-norvegiene. De amintit, participarea la acest eveniment a Camerei de Comert din Stavanger si a societatilor Hellebust, Nordialog, Lawson, Mosaique Risavika si AgVisor.

O remarca speciala pentru Stavanger este aceea ca Seminarul la carea a luat parte delegatia din Romania a fost anuntat in presa locala si in pagina online a Camerei de Comert din localitate, iar conducerea acestei institutii si-a aratat deplina disponibilitate de a sprijini dezvoltarea unor parteneriate, inclusiv prin punerea la dispozitia firmelor romanesti, in regim gratuit,  a unui spatiu in revista lunara a institiutiei, in vederea publicarii unor materiale privind oportunitatile economice si investitionale din Romania.

In a doua parte a zilei, a fost organizat un Seminar la Departamentul pentru stiinta si tehnologie, din cadrul Universitatii din Stavanger,  care a prilejuit, de asemenea, posibilitatea participantilor sa prezinte propriile companii si interesele de colaborare, dar si sa cunoasca directiile prioritatre de cercetare in domeniile electronicii si tehnologiei informatiei.
In cea de-a treia zi a programului, membrii delegatiei din Romania s-au deplasat la Børre, unde a fost organizat un Seminar la Universitatea Vesfold, cu participarea Pro-rectorului acestei institutii de invatamant si a altor 6 profesori si cercetatori.

Temele care au fost supuse discutiei au reprezentat un deosebit interes; una din temele care a generat realizarea unui dialog deosebit de animat si util a fost cea legata de clustere si mai ales modul in care cercetarea este armonizata cu cerintele industriei, in cadrul unor programe bine articulate, prin implicarea tuturor factorilor responsabili.
Vizita le sediul companiei Aker Solutions, din a doua parte a zilei de 6 iunie 2012, a fost un bun prilej pentru membrii delegatiei din tara de a afla, in cadrul unei mese rotunde, modul in care este organizata activitatea in cadrul unei companii deosebit de importante din Norvegia, dar si cunoasterea catorva elemente privind tehnologiile utilizate pentru identificarea si exploatarea petrolului la mari adancimi, de pe platformele petroliere offshore.

Cel de-al treilea moment al zilei a constat in organizarea unui Seminar, la sediul Universitatii din Oslo (Karde), incapand cu ora 16.00, cu participarea unor firme norvegiene implicate in domeniul cercetarii, dar si cu interese comerciale legate de domeniul electronic si I.T.
Cu toate ca intalnirea s-a incheiat mult dupa ora 19.00, cei prezenti au avut posibilitatea sa cunoasca cateva domenii de cercetare de interes, dar sa si interactioneze cu reprezentatii firmelor norvegiene prezente, in vederea identificarii unor oportunitati de colaborare bilaterale.
Intalnirea din cea de-a patra zi, de la Institutul de cercetare norvegian, SINTEF, a constat in organizarea unor ateliere de lucru (au fost constituite 5 astfel de ateliere, conform intereselor manifestate de firmele romanesti, cu 10 zile inainte de deplasarea in Norvegia).
Participarea romaneasca, prin 21 de persoane, reprezentand institutii de invatamant si societati din domeniul electronic si I.T., a fost deosebit de utila, iar maniera de lucru abordata a fost foarte aplicata, putandu-se identifica concret, cateva domenii de colaborare viitoare.

In cea de-a doua parte a zilei de 7 iunie a avut loc o intalnire moderata de profesorul Joef Noll, din cadrul Univeritatii Oslo, care a prezentat modul de lucru al unor deosebit de importante companii si institutii norvegiene (Statoil, Statkraft, Gets, Innovation Norway, National Research Council, Telenor,  I.K.T. Norge, Opera Software, Denofas, etc.), prin intermediul Movation Group, dar si modul in care functioneaza online, Bursa Inovarii, menita sa promoveze proiecte inovative de interes, iar apoi sa identifice modalitatile de finantare, precum si beneficiarul acestora. Intalnirea s-a constituit intr-un deosebit de util instrument,de descoperire, in urma unui dialog bilateral, a unor posibili parteneri norvegieni pentru firmele si institutiile romanesti, conform intereselor specifice ale acestora.

In cea de-a cincea zi, membrii delegatiei Romaniei au participat la un Seminar organizat la Norwegian National Research Council, prilej cu care au putut afla despre alte oportunitati de colaborare, oferite de acest prestigios institut, in domeniul cercetarii, in afara de proiectele ce se vor regasi in cadrul mecanismului financiar bilateral oferit de granturile norvegiene.

In partea a doua a zilei a fost organizat, la sediul Ambasadei Romaniei la Oslo, un Seminar, cu tema, Electronica si societatea informationala, cu participarea unui numar de 57 de persoane (28 dintre acestea reprezentand entitati norvegiene: Ministerul Comertului si Economiei din Norvegia, National Research Council, Innovation Norway, Camera de Comert Oslo, Camera de Comert Bergen, SINTEF, Det Norske Veritas, SCATEC, Movation, Karde, Nexima, Institutul de Cercetari ale Aerului, To The Point, Ahead Capital, Inovatec, Universitatea Oslo, Universitatea Vesfold, Autoritatea Norvegiana pentru Sanatate, More, la care s-au adaugat membrii delegatiei romane si alti participanati din tara, reprezentand institutii si firme cu interese de colaborare pe piata norvegiana.

In cadrul Seminarului, participantii au avut posibilitatea sa isi prezinte propriile companii si institutii si principalele domenii de activitate ale acestora si au fost sustinute inclusiv teme de mare interes, atat pentru firmele romanesti, cat si pentru cele norvegiene, precum si cateva teme de cercetare in domenii de maxima actualitate, realizate de companii si institutii din Norvegia si Romania.

De remarcat ca in cadrul special, oferit de Ambasada Romaniei la Oslo, dupa inchiderea lucrarilor Seminarului, toti cei prezenti au avut posibilitatea de a discuta si stabili in mod bilateral contacte viitoare de afaceri.

De asemenea, Ambasada a pus la dispozitia celor interesati, incaperi in care sa se poata desfasura cateva sesiuni de lucru, deosebit de punctuale, in acord cu interesele manifestate de participanti, pe parcursul celor cinci zile ale desfasurarii misiunii economice.

Cu ocazia acestui eveniment, Ambasada Romaniei la Oslo a inaugurat Expozitia “Inventatori romani si contributia lor la mostenirea culturala a lumii”, care s-a bucurat de un real succes din partea celor prezenti.
Vernisajul acestei expozitii a oferit un bun prilej pentru ca invitatii norvegieni sa poata afla mai mult despre traditiile si succesele romanesti de-a lungul anilor, in domenii de varf ale stiintei si tehnologiei.
La finalul Misiunii economice, participantii, au organizat o intalnire de lucru, care a avut drept scop o analiza a modului in care aceasta s-a desfasurat, precum si concluzionarea rezultatelor intrevederilor avute cu partenerii norvegieni.

A fost remarcat nivelul deosebit de ridicat al participarii norvegiene la toate intalnirile organizate (presedinti si vicepresedinti de companii, directori generali, pro-rectori, decani si sefi ai departamentelor unor institutii superioare de invatamant), nivelul deosebit de specializat al seminariilor organizate, interesul pentru realizarea unor parteneriate cu firmele si institutiile romanesti, deosebita caldura cu care membrii delegatiei din tara a fost intampinata pe parcursul tuturor vizitelor si intalnirilor organizate, dar si pragmatismul manifestat de partenerii norvegieni in timpul intalnirilor si discutiilor organizate.

Principale aspecte rezultate in urma acestei Misiuni economice, potrivit opiniei reprezentantilor firmelor participante: Paul Svasta, reprezentantul ARIES, Cristian Mateescu, reprezentantul MECMA, Costel Dinu, reprezentantul  Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine si a reprezentantuli BPCE Oslo, Cezar Armeanu:
– firmelor  participante li s-au oferit numeroase oportunitati sa isi prezinte preocuparile si interesele in scopul colaborarilor bilaterale.
– societatile romanesti au fost bine ancorate in realitatile tematicilor abordate si au putut sa isi faca fie bineintelese mesajele proprii.
– s-a constatat o crestere a reprezentativitatii companiilor participante din tara.
– mediul universitar a fost deosebit de bine reprezentat.
– se impune realizarea unui parteneriat strategic romano-norvegian in domeniul cercetarii.
– in cadrul dialogurilor purtate, a fost evidentiata deplina disponibilitate a participantilor pentru realizarea unor parteneriate de dezvoltare a unor proiecte comune, atat in ceea ce priveste unele aplicatii specifice, de interes comun, cat si pentru atragerea de fonduri europene.
– a fost evidentiat avantajul acestor parteneriate, care ar putea contribui la cresterea competitivitatii firmelor implicate, dar si la includerea societatilor romanesti in lantul de valori cu efecte in cresterea atractivitatii produselor romanesti.
– misiunile economice trebuie pregatite de catre partea romana cu mult timp inainte, astfel incat, respectand modul de lucru norvegian, acestia sa poata fi informati cu privire la profilul companiilor participante din tara si la domeniile acestora de interes, cu minimum 6 luni in avans.
– se impune sa se urmareasca evolutiile discutiilor purtate si raspunsurile pe care participantii le vor da partenerilor de dialog.
– vor trebui dezvoltate mai mult module de tipul: business to business.
– s-a reliefat, de asemenea, oportunitatea oferita de organizarea acestei misiuni economice, pentru o mai buna cunoastere a firmelor romanesti.
– participantii au subliniat necesitatea ca cercetarea, mediul academic sa fie mai aproape de mediul de afaceri, astfel incat universitatile sa contribuie la cresterea potentialului firmelor.
– s-a insistat asupra necesitatii ca orice proiect de cercetare demarat, sa fie finalizat, conditie necesara pentru cresterea credibilitatii societatilor si institutiilor din tara.
– a fost propusa participarea conducerii Autoritatii Nationale de Cercetare din Romania, la o intalnire in Norvegia, cu principalii factori implicati in acest domeniu, avandu-se in vedere interesul pentru cercetare al partii norvegiene si posibilitatile multiple care ar putea fi exploatate din aceast parteneriat. Aceasta vizita s-ar constitui intr-o continuare a dialogului inceput cu putin timp in urma.
– s-a reiterat ideea potrivit careia granturile norvegiene pot fi folosite ca un element de initiere a unor parteneriate, dar nu ca ar trebui sa reprezinte singurul vehicul pentru relatiile bilaterale romano-norvegiene.
– un mare accent a fost pus pe preluarea modelului norvegian al clusterelor, avand in vederea parerea unanim exprimata, ca acestea pot aduce valoare adaugata tuturor celor implicati.
– implicarea companiilor romanesti in dezvoltarea unor proiecte de infrastructura in orasul Bergen (suma alocata proiectarii – 2 milioane Euro).
– participarea consortiului Fav Gruppen la realizarea proiectului privind cardurile electronice de sanatate.
– realizarea unei burse a inovarii in Romania, in parteneriat cu cea norvegiana.
– publicarea gratuiata a unor articole promotionale privind Romania si oportunitatile de afacera din tara, in revista Camerei de Comert Bergen.
– realizarea unor parteneriate in domeniul inovarii.
– organizarea unor programe de scoli doctorale bilaterale intre universitatile romanesti si cele norvegiene.
– inscrierea Camerelor de Comert din Bergen si Stavanger, in randul membrilor Camerei de Comert Bilaterale Norvegia –Romania, respectiv inscrirea acesteia din urma in randul membrilor celor doua Camere norvegiene.
– reprezentantii firmelor norvegiene au subliniat nevoia acuta a Norvegiei, de specialisti in domeniul I.T, petrolier si maritim.
– participantii au apreciat unanim, drept foarte buna organizarea evenimentului, numarul si calitatea ridicata a participarii norvegiene.
Ambasada Romaniei la Oslo apreciaza in mod deosebit modul in care domnul Alexandru Borcea, presedinte A.R.I.E.S, impreuna cu domnul Paul Svasta, vicepresedinte al aceleiasi institutii, s-au ocupat de organizarea acestei Misiuni economice, precum si de nivelul reprezentativ al membrilor delegatiei Romaniei prezenti la Oslo.

O remarca speciala facem pentru profesionalismul, implicarea si spiritul organizatoric si de echipa de care au dat dovada domnul Cristian Mateescu,  reprezentantul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si domnul Costel Dinu, reprezentantul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine.

Participarea doamnilor Mateescu si Dinu a reprezentat un real sprijin pentru reusita evenimentelor organizate in Norvegia.
De remarcat, totodata, modul in care domnul Mateescu a prezentat oportunitatile oferite de Romania in domeniul economic si investitional, ca si pragmatism pe care l-a manifestat in abordarea diverselor probleme ale misiunii economice.

De asemenea, Ambasada Romaniei la Oslo considera ca societatea Image Prorom. S.A. s-a achitat bine de atributiile ce ii reveneau, experienta si profesionalismul  reprezentantilor acestei companii si, in special, al directorului general, Mihai Pastiea, contribuind la derularea in bune conditii, conform planificarii, a intregului program, avand in vedere amploarea evenimentului si complexitatea problemelor pe care a stiut sa le gestioneze, alaturi de Paul Svasta, Cristian Mateescu si Costel Dinu, pe parcursul prezentei delegatiei Romaniei in Norvegia.

Oficialii Ambasadei Romaniei la Oslo apreciaza participarea in Norvegia a grupului de 5 profesori, reprezentanti ai Universitatii Politehnice Bucuresti, sefi de catedra si cercetatori, care au fost, prin profesionalism si profunda cunoastere a domeniilor de cercetare si educatie, deosebit de buni promotori ai  valorilor invatamantului si stiintei romanesti; prin prezenta acestora scoala romaneasca si activitatea in domeniul cercetarii  putand fi mai bine cunoscute de catre institutiile si companiile norvegiene.

O remarca speciala trebuie facuta pentru implicarea deosebita in buna desfasurare a evenimentelor organizate la Oslo, a reprezentantilor Camerei de Comert Bilaterale Norvegia-Romania (NOROCC), Dan Nitescu, co-presedinte, Dan Dragoiu, secretar general, Andrei Orban, membru al Consiliului de Administratie al NOROCC, Liviu Costandache, expert, membru fondator, Astri Sophie Platou, vicepresedinte al Camerei de Comert Oslo, membru in Consiliului de Administratie al Camerei.
Participarea si implicarea reprezentantilor NOROCC a facut sa sporeasca nivelul de reprezentare romanesc, dar si sa promoveze, o data in plus, un instrument institutional deosebit de important in dezvoltarea unor relatii bilaterale romano-norvegiene.

Misiunea Economica din 3-9 Iunie 2012, la care au participat 118 persoane, din care 24 din tara, a constituit un bun prilej pentru marea majoritate a participantilor, de a-si promova propriile companii si institutii, precum si interesele specifice ale acestora pe piata norvegiana si scandinava, respectiv romaneasca, cautand identificarea unor solutii optime de realizare a unor parteneriate in viitor, sau intrarea si, in unele cazuri, revenirea unor companii pe pietele mai sus amintite.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments