Cercetătorii suedezi au demonstrat: consumul de mezeluri creşte riscul de cancer pancreatic
Profesoara Susanna Larsson, conducătoarea studiului de la Institutul Karolinska, publicat în The British Journal of Cancer, după ce a analizat datele a peste 6.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer la pancreas, susţine că riscul creşte proporţional cu consumul de carne procesată.
Astfel, dacă la 50 grame pe zi riscul este de 19%, la 100 grame acesta ajunge la 38%. Având în vedere faptul că este o boală ce dă şanse mici de supravieţuire pacienţilor, prof. Larsson recomandă un consum redus de carne roşie, chiar dacă de această maladie sunt afectaţi numai 1 din 77 bărbaţi, respectiv una din 79 de femei.
Pe lângă aceste dovezi legate de consumul de carne roşie şi carne procesată, potrivit dr. Rachel Thompson, de la World Cancer Research Fund, „există şi puternice legături între supraponderabilitate sau obezitate şi riscul crescut de cancer pancreatic…recomandăm un consum maxim de 500g carne roşie pe săptămână şi evitarea completă a cărnurilor procesate.”
Articol preluat de AICI
Oricum eu de o buna perioada de timp nu mai consum asa ceva. Vad cu ochii mei zilnic (la locul de munca) tot felul de grozavii si m-am lamurit … Asa se face peste tot. Cumpar carne, o toc acasa si facem chiftele etc …