În zilele în care sistemul de sănătate românesc este dezbătut pe toate căile posibile, să aruncăm o privire către alte sisteme europene. În Finlanda, de pildă, există un mecanism complex şi o strânsă cooperare între instituţii, pentru a acoperi toate situaţiile de criză, de la alunecarea pe trotuar iarna până la un atac nuclear. Întregul sistem este coordonat de Ministerul de Interne, dar în funcţie de situaţie pot fi implicate diverse ministere, de la cel al Transporturilor la cel al Sănătăţii.

Corespondentul RFI la Helsinki, Denisa Udroiu:

Oricare ar fi situaţia, cetăţenii au un singur număr la care sună în caz de criză, şi anume 112. Dispeceratul care răspunde are numai o responsabilitate, aceea de a trimite la faţa locului serviciul potrivit situaţiei – pompieri, poliţie sau ambulanţă.

Cum este organizat serviciul de ambulanţe

Responsabilitatea organizării serviciilor de ambulanţe aparţine în acest moment judeţelor şi oraşelor. Din 2013, responsabilitatea se transferă spitalelor judeţene.

Municipalităţile au două posibilităţi: Prima, să dea monopolul serviciilor de ambulanţă în grija pompierilor, caz în care ambele servicii sunt plătite din bugetul oraşului sau judeţului. A doua posibilitate: să facă un concurs la care participă atât companiile private de ambulanţe, cât şi pompierii. În acest caz, municipalităţile stabilesc un minimum de criterii de îndeplinit, şi anume cât de vechi pot fi maşinile folosite ca ambulanţe, cât de repede trebuie să plece spre locul accidentului de la primirea apelului, ce pregătire trebuie să aibă personalul de pe ambulanţă.

Pentru serviciile pe care le asigură, firmele de ambulanţă încasează o sumă de bani de la asigurările sociale (este vorba de o sumă fixă, în funcţie de kilometrii parcurşi şi de timpul petrecut pe fiecare caz). În plus, ele mai primesc o sumă de la municipalitate, pentru faptul că asigură serviciul. Practic, firmele se concurează numai la această sumă pe care o solicită pentru a asigura serviciile. Cu cât această sumă este mai mică, cu atât mai multe şanse are firma să câştige contractul. La stabilirea câştigătorului, 70% din punctaj provine din preţul pe care îl solicită societatea de ambulanţe. Restul de 30% este obţinut în funcţie de calitatea serviciilor pe care le oferă peste minimumul solicitat.

Pentru a asigura serviciul în zonele rurale, firmele cer o sumă mai mare de la municipalitate decât cer în oraşe.

În Finlanda nu există ambulanţe în proprietatea statului, dar există ambulanţe proprietate a judeţelor sau oraşelor, care sunt administrate de brigada de pompieri. Acestea funcţionează atât cu personal angajat, cât şi cu voluntari, toţi pregătiţi pentru a oferi primul ajutor.

Serviciile de ambulanţă particulare folosesc numai personal calificat paramedical, asistente medicale şi infirmiere, toţi angajaţi.

Kustaa Piha, preşedintele Med Group, cea mai mare firmă de ambulanţe din Finlanda, este de părere că, „Dacă primăriile dau monopolul ambulanţelor către pompieri, costurile pot fi duble şi serviciile calitativ mai reduse, din cauza că personalul are o calificare mai mică. Numărul firmelor particulare de ambulanţe este în scădere. Sunt în acest moment circa 120 de firme de ambulanţe, de la 200 câte erau anul trecut, deoarece este greu de făcut profit. Toată aparatura, inclusiv elicopterele, au fost cumpărate din banii noştri. De exemplu, cel mai mare competitor al nostru este ameninţat de faliment. Foarte important este faptul că autorităţile exercită un control strâns asupra serviciilor de urgenţă, monitorizând calitatea serviciilor oferite atât de ambulanţele particulare, cât şi de cele deţinute de municipalităţi”, a subliniat el.

Cei care fac apel la ambulanţe plătesc direct firmei de ambulanţe private 9,25 euro, circa 36 de lei, sumă ce li se restituie de către asigurările sociale. Restul intervenţiei este, cum am spus, plătită de asigurările sociale şi municipalitate. În cazul în care pacientul nu poate plăti, nu este dat jos, ci este dus la spital, iar firma de ambulanţe suportă pierderea. În spitale, intervenţiile de urgenţă sunt gratuite pentru toată lumea.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments