http://www.bloomberg.com/image/inODxN3mVfu4.jpgReactia pietelor la cresterea actiunilor bancilor suedeze si scaderea costurilor lor de imprumut, desi Moody’s a retrogradat saptamana trecuta institutiile de credit, au pus sub semnul intrebarii relevanta agentiilor de rating.

Potrivit unei analize Bloomberg, reactia pietelor la retrogradarea Nordea, Svenska Handelsbanken si DNB Bank releva faptul ca ca investitorii dau tot mai putina importanta agentiilor de rating, bazandu-se pe analizele proprii pentru a decide daca vor cumpara sau vor vinde o actiune.
„Putem vedea si singuri cat de solide sunt bancile suedeze si nu acordam prea multa greutate informatiilor transmise de agentiile de rating. Tot mai mult, piata pare sa adopte o abordare similara”, declara un partener la fondul Norron din Stockholm.

UE incearca sa reduca influenta agentiilor de rating asupra pietelor financiare

Uniunea Europeana vrea sa scape piata financiara de influenta agentiilor de rating, iar iar investitorii se arata tot mai dispusi sa ignore Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch.
In acest sens se fac si demersuri, Danemarca, detinatoarea presedintiei rotative a UE, anuntand recent ca a obtinut sprijinul statelor comunitare pentru initiative de scadere a influentei agentiilor de rating. In consecinta, bancile daneze au inceput deja sa renunte la contractele cu Moody’s.
Moody’s a retrogradat saptamana trecuta cu cate o treapta bancile suedeze Nordea si Svenska Handelsbanken la Aa3, respectiv DNB Bank la A1. Calificativele SEB si Swedbank au fost confirmate, in timp ce Landshypotek a fost retrogradata cu doua trepte, la Baa2. Toate ratingurile au perspectiva stabila. Actiunile Handelsbanken au inchis in urcare pe 24 mai, ziua in care a fost anuntata retrogradarea, iar titlurile Nordea si DNB au avansat in aceeasi zi cu pana la 1,6%, insa au pierdut ulterior cresterile in linie cu sectorul bancar european. Randamentul obligatiunilor Nordea cu maturitatea in 2019 a scazut pe pietele secundare in ultimele doua sedinte incheiate cu 4 puncte de baza, la 2,61%, in timp de dobanda platita de Handelsbanken pentru titluri cu scadenta la cinci ani a coborat cu doua puncte, la 2,6%.
Pietele datoriilor de stat au inregistrat in trecut reactii similare la diverse retrogradari operate de agentiile de rating. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA au scazut in vara anului trecut dupa ce Standard & Poor’s a coborat in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, iar Banca Angliei a anuntat in martie ca reactia pietelor a fost limitata dupa decizia Moody’s de a modifica perspectiva ratingului Marii Britanii la negativa.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments