Zurich este cel mai scump oraş din lume, potrivit unui sondaj realizat de Economist Intelligence Unit şi CNN. La polul opus, găsim oraşe din India, Iran ori Pakistan. Sondajul a fost realizat luând în considerare 140 de oraşe mari din 93 de ţări.

Oraşul eleveţian a depăşit Tokyo pentru a deveni cel mai scump oraş din lume, pentru prima dată în douăzeci de ani. Pe primele zece locuri se află Geneva, Osaka, Oslo, Paris, Sydney, Melbourne, Singapore ori Frankfurt.

Urcarea în clasament a oraşelor eleveţiene este atribuită în principal investiţiilor masive în stabilitatea francului elveţian, perceput ca o monedă sigură în contextul crizei din zona euro, dar şi rata mică a inflaţiei elveţiene. Sistemul bancar elveţian şi industriile de lux au contribuit consistent la modelarea imaginii acestei societăţi.

Conform ultimelor date, oraşele din China au devenit din ce în ce mai costisitoare, astfel că Shanghai a ajuns să depăşească New Yorkul şi este clasat pe poziţia 42. Hong Kong este pe locul 22, iar Seoul pe locul 13, dovedind că aglomeraţiile urbane asiatice nu sunt deloc ieftine.

La celălalt capăt al clasamentului, cele mai ieftine metropole din lume sunt New Delhi şi Mumbai din India, Teheranul, şi Karachi din Pakistan. Acestea sunt locaţiile în care marile companii îşi relochează fie facilităţile de producţie, fie centrele de relaţii cu clienţii. În ciuda cheltuielilor reduse, există însă riscuri legate de securitate.

Pentru realizarea sondajului s-au luat în calcul preţurile la peste o sută şaizeci de produse şi servicii, inclusiv preţul alimentelor, transportului, utilităţilor, sistemul de învăţământ şi altele.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments