Mentionata documentar pentru prima oara in 1043, Copenhaga este capitala Danemarcei de aproape 600 de ani, fiind cea mai mare metropola scandinava si una din cele mai vechi localitati din regiune. Important nod de comunicatii, orasul isi transmite importanta strategica prin insasi rezonanta numelui sau, care inseamna – Portul comerciantilor. Intr-adevar, tarmurile de unde odinioara plecau la lupta falnicele corabii ale vikingilor sunt astazi ticsite de nave comerciale sau de pescuit, precum si de nenumarate ambarcatiuni de agrement. Lipsita de stridente arhitecturale, Copenhaga este un oras elegant si frumos, care va va bucura ochii si inima indiferent de ceea ce ati sperat sa gasiti aici. Istorica si moderna in acelasi timp, capitala daneza are toate ingredientele ce transforma o metropola oarecare intr-o destinatie turistica de prima mana.

Copenhaga este situata pe coasta de est a insulei Zealand, cea mai mare din arhipelagul danez, prelungindu-se spre insula Amager, unde se afla aeroportul international. Putine sunt zonele nemarginite de apa, fie ca este vorba despre mare sau despre un simplu canal. Strazile sunt legate prin poduri simple sau basculante, acestea fiind de altfel unul din punctele de atractie ale Danemarcei. Copenhaga nu este impartita in cartiere specializate, ca majoritatea capitalelor lumii, diversele activitati desfasurandu-se in paralel in mai toate zonele metropolei. O plimbare prin oras poate avea ca punct de pornire Gara Centrala, marginita la vest de o salba de hoteluri, iar la nord-est de catre Parcul de distractii Tivoli. Putin mai sus se gaseste Rauspladsen, principala piata a orasului, unde au capat de linie majoritatea autobuzelor locale. La est de aceasta se pot vedea docurile, impreuna cu cartierul Christianshavn, strabatut in toate directiile de canale. Spre nord se afla cea mai lunga promenada din lume, Stroget, un conglomerat format din 5 strazi (Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv si Ostergade), situat langa piata Kongens Nytorv.

Copenhaga financiara
Bancile din Copenhaga sunt deschise in zilele lucratoare intre orele 9:30-16:00, exceptie facand joia, cand programul se prelungeste pana la 18:00. Multe oficii de schimb valutar, printre care si cele din Gara Centrala si din aeroportul Kastrup, lucreaza insa pana la 22:00. In celelalte orase daneze, orarul bancilor poate diferi usor, asa ca e mai bine sa verificati la fata locului.

O natiune cu fumuri
Deosebit de liberali din fire, danezii adora sa fumeze cat si unde doresc, amuzandu-se copios atunci cand cineva le atrage atentia asupra nocivitatii acestui obicei. In loc sa militati prin baruri impotriva consumului de „iarba dracului”, mai bine rugati fumatorii sa expire in alta directie sau, si mai bine, mutati-va intr-o zona mai „aerisita”.

Danezul nu pretinde, dar apreciaza
Multe restaurante, in special cele mari, includ in notele de plata si contravaloarea serviciilor, astfel incat chelnerii nu se vor foi insistenti pe langa mese, in asteptarea unui bacsis, insa vor aprecia din suflet atunci cand vor primi unul. Regula este ca musteriul sa rotunjeasca finut suma de plata, atunci cand este multumit. Atentie insa: cutumele locale cer sa lasati neaparat una-doua coroane daneze ingrijitorilor din toaletele publice.

Cazarea
Hotelurile daneze, mari sau mici, sunt extraordinar de curate si de confortabile, insa deosebit de scumpe. Pretul unei camere nu coboara sub 900 coroane daneze (DKK), indiferent de facilitati sau locatie. In hostelurile pentru tineret, o camera dubla poate costa intre 180-330 DKK pe noapte. O alternativa mai ieftina e reprezentata de cele peste 500 de campinguri din tara, clasificate de la una la trei stele. Pentru a va caza in acestea aveti insa nevoie de permis de campare, care se elibereaza la fata locului si este valabil timp de un an. Multi danezi isi inchiriaza casele de vara, patru persoane putand sa se cazeze intr-o astfel de vila contra unei sume variind intre 1.000 si 5.000 DKK pe saptamana, in functie de sezon. De asemenea, fermierii danezi inchiriaza camere in locuintele lor, unde puteti vedea care le sunt sarcinile zilnice, putand chiar contribui la buna lor desfasurare. Cazarea cu mic dejun inclus costa aici 150-300 DKK pe noapte pentru adulti, respectiv jumatate din aceasta suma pentru copiii sub 11 ani.
Transportul
Majoritatea curselor externe au ca punct terminus aeroportul international din Copenhaga. Foarte putine avioane, majoritatea din tarile scandinave sau din Marea Britanie, aterizeaza pe aerodromurile regionale din Arhus, Aalborg, Esbjerg si Billund. Autobuze si trenuri circula zilnic dinspre Germania spre peninsula Iutlanda, traversand apoi podurile spre insulele Funen si Zealand. Din iulie 2000, un sistem auto-feroviar de circa 16 km uneste localitatea suedeza Malmo de Copenhaga. Cu feribotul se poate circula intre insulele arhipelagului, dar si spre tarile scandinave, Germania, Islanda, Polonia si Marea Britanie. Trenuri intercity de mare viteza circula la fiecare ora intre principalele orase ale Danemarcei. Daca traversati insulele prin tunelul Storebaelt, este obligatoriu sa faceti rezervare. Biletele de tren se cumpara in statii, insa cele de autobuz se pot lua si direct de la sofer. Autocarele ajung in toate zonele tarii, fiind mai avantajoase din punct de vedere financiar. +oferii sunt tinuti la respect in Danemarca, amenzile pentru depasirea limitei de viteza sau pentru conducerea in stare de ebrietate fiind usturatoare. Maxima este de 50 km/h in localitati, 80 km/h in afara acestora si 100 km/h pe autostrada. Centura de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii, iar in orase exista numai parcari cu plata (6-20 DKK pe ora).

Bicicletele sunt foarte populare in Danemarca, ele putand reprezenta o alternativa de transport si pentru vizitatori. Se pot inchiria din majoritatea garilor, de la unele oficii turistice, repectiv de la diverse firme private, contra unei sume de 50-200 DKK pe zi, plus un depozit de 300-1.000 DKK. Drumurile daneze nefiind mai niciodata aglomerate, puteti pedala nestingheriti, in special pe soselele de pe insule.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments