Sâmbătă, 3 septembrie 2016, Asociația  românească ,,Eva” a organizat în Oslo, la Eli”s Cafe, un eveniment dedicat Zilei Limbii Române (31 august), urmând sfatul lui Ienăchiță Văcărescu din ,,Testament literar”: ,,Urmașilor mei Văcărești! / Las vouă moștenire / Creșterea limbei românești / Și-a patriei cinstire!”.

Alături de membri ai comunității românești din Norvegia, a fost prezent la eveniment și Consulul României la Oslo, Mihai Oprescu, împreună cu familia.

Eu m-am născut cu dragostea de țară, cu inima aprinsă la hotarele ei, eu admir tot ce-i românesc până în măduva emoției și sentimentului sincer, eu mă cutremur de fiecare dată când melodia cuvintelor românești încep să valseze în gândurile mele, eu gândesc și iubesc românește, eu visez natura în limba română, ascult susurul fiecărui izvor doar în limba română!

Ce este Limba unui popor, se întreabă Grigore Vieru. Este prietenia, fraternitatea şi iubirea dintre cuvinte. Poate că singura prietenie şi singura iubire cu adevărat sacră şi durabilă, răspunde poetul. 

Mihai Eminescu spune că nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră. Limba română îmi stăpânește creativitatea, sinceritatea și dragostea față de tot este românesc. Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii, afirmă marele poet al tuturor românilor Mihai Eminescu.

Am ajuns azi cu toții aici să împărtășim gânduri frumoase și interese altruiste, să transmitem emoții pozitive și dorințe de cunoaștere, schimb de păreri și experiențe. Sub mantia străinătății văd ochii dumneavoastră plini de trăiri, speranțe, realizări și vise împlinite. Încercăm să ne alinăm sufletele cu un vers rostit în limba română, să deschidem ușa inimii pentru un cântec românesc și desigur, savurând din bucate românești la Elis Cafe. Țin să mulțumim gazdei pentru primire și ospitalitate.

Patria mea este limba română ne amintește Nichita Stănescu. E actuală afirmația și azi, și mîine, și mereu va fi atât cât vom trăi, atât cât va exista viață pe acest pământ. Oriunde ne-am afla, câte zile vom avea, câte țări vom schimba și oceane vom colinda noi vom trăi cu gândul la țara noastră frumoasă și mândră, la strămoșii noștri care au apărat-o cu demnitate și dîrzenie.

Limba maternă este începutul fiecărui prunc adus sub stele, melodia de leagăn a copilăriei și eterna afirmare în necuprinsul zbor al vieții! Limba maternă e plină de busuioc și dor, de doine bătrâne care ne adună în viitor și ne crește-n balade cu ,,Miorița”. Limba maternă cu bucurie rămâne neînfrîntă în fața durerii și ne-nfioară cu melodica ei ca o salbă de stele pe cerul nestemat al iubirii de neam.” (din prezentarea Oxanei Munteanu, organizatoare a evenimentului de la Oslo)

Sursa: Comunicatul Asociației ”Eva”

Comentati folosind contul Facebook

comments