Suedia susţine crearea unui tribunal internaţional pentru a-i judeca pe luptătorii Statului Islamic suspectaţi de crime de război, cum ar fi crime în masă în Siria şi Irak, a anunţat miercuri premierul suedez Stefan Lofven, potrivit DPA.

„Avem de-a face cu răul pur şi ritualic, iar cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere”, a spus şeful guvernului de la Stockholm într-un interviu pentru cotidianul Aftonbladet.

Propunerea va fi lansată joi de ministrul suedez de interne, Mikael Damberg, la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor justiţiei şi de interne din Uniunea Europeană, a adăugat publicaţia.

Lofven a refuzat să ofere detalii despre cum ar putea fi creat un astfel de tribunal şi a subliniat că circumstanţele sunt diferite comparativ cu momentele când au fost iniţiate tribunalele pentru genocidul din Rwanda sau războaiele din Balcani.

„Cel mai important lucru este ca ei (luptătorii SI – n.r.) să fie judecaţi şi pedepsiţi”, a mai spus el.

Chestiunea a apărut în discuţie în contextul în care Forţele Democrate Siriene (SDF) conduse de kurzi au înconjurat ultimul bastion al Statului Islamic la Baghuz, în estul Siriei.

Kurzii sirieni au sugerat recent crearea unui tribunal al ONU pentru judecarea străinilor pe care îi au prizonieri.

Statul Islamic a comis numeroase atrocităţi în Siria şi Irak, inclusiv crime în masă asupra prizonierilor şi masacre, dar şi aducerea în stadiul de sclavie a minorităţii religioase yezidi.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments