Cel mai cunoscut tablou al pictorului norvegian Edvard Munch, „Tipatul”, a facut istorie, dupa ce s-a vandut cu aproape 120 de milioane de dolari la o licitatie de arta de la New York.

Casa Sotheby’s a mai scos la vinzare si doua opere ale sculptorului roman Constantin Brancusi. Prometeu, un cap turnat in bronz, a fost cumparat pentru 12,7 milioane de dolari.

Iubitorii de arta au urmarit cu respiratia taiata prima zi a licitatiei Casei Sotheby’s. Momentul culminant a fost aducerea „in scena” a capodoperei din 1895 a pictorului norvegian Edvard Munch, „Tipatul”, unul dintre cele mai faimoase simboluri ale anxietatii omului modern.

Intr-un final, „maestrul de ceremonii” a facut anuntul cel mare.

Momentul este cu adevarat extraordinar, daca ne gandim ca recordul precedent fusese stabilit de un nud semnat Picasso, vandut cu 106.5 milioane. Nu se stie insa cine a platit aceasta suma colosala pentru opera pictorului norvegian.

In aceeasi sedinta a fost vanduta si o sculptura de-a lui Constantin Brancusi. Prometeu, un cap turnat in bronz din 1911, a fost adjudecat pentru 12. 682.500 dolari, dublu fata de estimarile initiale. O alta opera a sculptorului roman, „Furca de tors”, urmeaza sa fie licitata.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments