Recepție la Ambasadă dedicată tinerilor de succes și talentelor românești din Norvegia
Ambasada României la Oslo a organizat, la 8 aprilie 2013, în prezenţa doamnei Mariana Câmpeanu, ministrul român al muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, o Recepţie dedicată tinerilor români de succes, precum și talentelor românești din Norvegia. Cu acest prilej au fost acordate Diplome de Merit unor tineri români de succes din Norvegia (“Young and Successful Romanians in Norway”) şi vernisată Expoziţia de pictură colectivă (“Romanian Talents in Norway”). Scopul principal al manifestării a fost de a remarca şi a acorda o înaltă apreciere profesionalismului, seriozităţii şi talentului unor români stabiliţi în Norvegia, care prin activitatea lor fac cinste României şi contribuie la dezvoltarea societăţii în care trăiesc.
Ministrul român i-a felicitat pe tinerii români premiaţi pentru performanţele lor profesionale şi a exprimat speranţa că aceştia se vor întoarce, la un moment dat, în România pentru a contribui la dezvoltarea economică şi socială a ţării noastre. Doamna Ministru Mariana Câmpeanu s-a aflat la Oslo pentru a participa la lucrările celei de-a 9-a Reuniuni Regionale a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), prilej cu care a avut şi o întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, doamna Anniken Huitfeldt. Precizăm că la întrevederea respectivă partea norvegiană a remarcat, de asemenea la superlativ, contribuţia importantă pe care românii o au la dezvoltarea economică şi bunăstarea Norvegiei, precizând că peste 75% dintre cei care vin în Norvegia reuşesc să se integreze foarte bine în societate.
În discursul său, ambasadorul României, Daniel Ioniţă, a precizat că prin intermediul acestei acţiuni Ambasada doreşte să evidenţieze succesul şi meritele unor tineri români care au reuşit să se facă remarcaţi în domeniile în care activează în Norvegia, contribuind, în acelaşi timp, la proiectarea unei imagini pozitive a României. De asemenea, a apreciat că vernisarea unei expoziţii colective de pictură reprezintă o excelentă oportunitate de a prezenta varietatea şi bogăţia talentului unor artişti amatori români stabiliţi în Norvegia şi i-a încurajat pe toţi românii din ţara de reşedinţă să beneficieze de oportunitatea oferită de a-şi expune creaţiile artistice în „Salonul Talentelor Româneşti”, din cadrul Ambasadei.
La Recepţie au participat peste 60 de persoane, români, dar mai ales norvegieni, reprezentanţi de marcă ai unor instituţii publice, ONG-uri şi mass-media norvegiene, companii, precum şi oameni de afaceri.
Informaţii de background
Ambasadorul României a oferit Diplome de Merit pentru “înaltul profesionalim şi dăruirea dovedite pentru promovarea imaginii României în Norvegia” unui număr de cinci tineri români care îşi desfăşoară activitatea în Norvegia, astfel:
- Domnului Horia Cernuşcă – lucrează în prezent pentru 24SevenOffice şi Oyatel, două companii lider în tehnologia de afaceri bazată pe internet din Scandinavia. În noiembrie 2012, domnul Cernuşcă a prezentat un concept numit Swwwipe la Startup Weekend Oslo cu care a câştigat competiţia. Swwwipe este un instrument web revoluţionar care va schimba modul de interacţionare cu prezentările on-line.
- Doamnei Diana-Cristina Iancu – lucrează în cadrul departamentului de cercetare al Serviciului de Statistică din Norvegia (SSB) unde este implicată în dezvoltarea unui proiect care îşi propune să ofere o înţelegere în profunzime a spiritului antreprenorial în Norvegia. De asemenea, doamna Iancu este implicată în dezvoltarea unui model de impozitare a afacerilor, care va estima veniturile din impozitul pe profit şi care va fi utilizat de Ministerul de Finanţe şi Parlamentul norvegian în vederea elaborării politicilor economice.
- Doamnei Cristina Moldovan – lucrează la dezvoltarea unei comunităţi şi reţele de companii IT în Norvegia. A organizat evenimente pentru a încuraja tinerii antreprenori să îşi pună în practică ideile prin intermediul Startup Weekend şi Startup Norway şi a fost deosebit de activă în Liga Studenţilor Români din Străinătate. În prezent lucrează la un proiect inovator care va combina cunoaşterea cu tehnologia cu scopul de a explora oraşele din Europa.
- Doamnei Raluca Popescu – lucrează la Visma Software AS ca manager de proiect pentru cel mai mare sistem ERP din Norvegia. Împreună cu colegii săi, a definit şi dezvoltat unul din cele mai bune sisteme din lume de testare automatizată din industria IT. În acelaşi timp, promovează conceptul de testare în industria IT în calitate de lector la Universitatea din Oslo, care a creat special pentru dânsa disciplina “Fundamentele Testării Software”, la care participă studenţii de la nivelul de master şi doctorat. Cursul şi formatul lui reprezintă o premieră în viaţa academică şi se bucură de o prezenţă foarte ridicată a studenţilor.
- Domnului Dragoş Tâlvescu – lucrează în calitate de consilier pentru Sund Energy Norway, o companie specializată în domeniul energetic, unde oferă consultanţă pentru companii şi autorităţi publice, în special în domeniul comercial şi al strategiilor energetice. Din poziţia sa, este implicat frecvent în dezbateri pe teme de energie şi schimbări climatice, precum şi în furnizarea de consiliere factorilor de decizie norvegieni şi străini. În 2011, a participat la Bucureşti într-un panel al tinerilor români cu experienţă internaţională la elaborarea unei viziuni strategice pentru sectorul energetic românesc.
Expoziţia colectivă de pictură cuprinde lucrările a cinci români stabiliţi în Norvegia, după cum urmează:
- Doamna Victoria Adriana Babadac – artist plastic liber profesionist;
- Domnul Doru Dumitrescu – artist amator;
- Doamna Mina Anca Daniela – artist amator;
- Doamna Georgeta Onofrei – artist amator;
- Doamna Maria Alina Paşca – artist amator.
Tipul lucrărilor expuse este unul variat – picturi în ulei pe pânză, picturi pe lemn, picturi în relief pe lemn, tehnică acril pe pânză, tehnică creion, picturi în acuarelă – şi demonstrază bogăţia talentului artiştilor români. Lucrările vor rămâne expuse în cadrul Ambasadei, în “Salonul Talentelor Româneşti”, până la sfârşitul anului 2013, unde vor putea fi admirate de către toţi cei care participă în mod regulat la activităţile publice ale oficiului. Totodată, Expoziţia de pictură va putea fi vizionată de către toţi cei interesaţi, de luni până vineri, printr-o programare prealabilă la adresa de e-mail [email protected].
Mai multe informaţii în legătură cu tinerii şi artiştii români pot fi consultate aici.
Recepţia organizată de Ambasadă a beneficiat inclusiv de reflectare în presa norvegiană (click aici).
Anunt preluat de pe http://oslo.mae.ro/local-news/1012
Lasă un răspuns