Prim-ministrul Vlad FILAT a avut, pe 15 ianuarie, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, Espen Barth Eide, care se află în vizită în R. Moldova, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte ce ţin de relaţiile moldo-norvegiene şi posibilităţile de aprofundare a acestora.

Vlad Filat a salutat prezenţa la Chişinău a lui Espen Barth Eide, menţionînd că este prima vizită a unui ministru de Externe norvegian în R. Moldova.
„Vreau să vă mulţumesc pentru suportul pe care-l acordaţi R. Moldova şi pentru susţinerea Dvs. în procesul de integrare europeană a ţării noastre. Am simţit acest lucru în cadrul vizitei pe care am efectuat-o în Norvegia în toamna anului 2011. Relaţia pe care o avem în prezent este o bună platformă pentru dezvoltarea ulterioară a colaborării pe multiple planuri”, a spus Vlad Filat. Premierul a făcut o prezentare succintă a procesului prin care trece noastră, precizînd că integrarea europeană este o prioritate a R. Moldova. „Nu este un proces uşor, dar categoric este unul necesar”, a specificat Prim-ministrul.
Espen Barth Eide a spus că, deşi vizitează R. Moldova în premieră, de mai mulţi ani urmăreşte procesele prin care trece ţara noastră. Ministrul de Externe al Norvegiei a subliniat suportul ţării sale privind integrarea europeană şi reformarea R. Moldova. „Înţeleg că nu este uşor şi vă confruntaţi cu mai multe provocări în acest proces. Noi vă încurajăm şi vă susţinem”, a specificat Espen Barth Eide. Ministrul de Externe al Norvegiei a menţionat disponibilitatea ţării sale de a-şi împărtăşi experienţa în domeniul energetic, precizînd că Norvegia este un exportator important de gaze naturale şi energie în Europa.
Un subiect al discuţiei a vizat reintegrarea ţării şi eforturile Guvernului R. Moldova în acest sens. Premierul a vorbit despre paşii întreprinşi de ţara noastră în această direcţie, menţionînd că o soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean poate fi identificată  doar în formatul 5+2.
La finele întrevederii, Vlad Filat a transmis salutări Prim-ministrului Norvegiei, Jens STOLTENBERG, şi a reiterat invitaţia pe care i-a adresat-o, în timpul aflării sale la Oslo, de a vizita ţara noastră.

Articol preluat de pe  http://www.moldova-suverana.md/

Comentati folosind contul Facebook

comments