Norvegia a inaugurat luni cel mai mare centru din lume pentru testarea metodelor de captare şi stocare a dioxidului de carbon, soluţie considerată esenţială în lupta împotriva schimbării climatice, relatează AFP.

Situat lîngă o rafinărie de pe coasta de vest a Norvegiei, centrul de la Mongstad are ca obiectiv testarea metodelor care ar permite captarea dioxidului de carbon emis de centralele termice tradiţionale şi marile situri industriale şi stocarea acestuia sub pămînt pentru a-i împiedica răspîndirea în atmosferă.

La un cost de 5,9 miliarde de coroane (780 de milioane de euro), în cea mai mare parte finanţat de către statul norvegian, laboratorul este ‘cel mai mare şi cel mai avansat din lume, potrivit premierului norvegian, Jens Stoltenberg. Acesta este proprietate a companiei norvegiene de stat Gassnova (75,12%) şi a companiilor petroliere Statoil (20%), Shell şi Sasol (fiecare cu 2,44%).

“Trebuie să găsim un mod de a concilia nevoia de energie şi cea de reducere a emisiilor” de CO2, a declarat premierul norvegian la inaugurarea instalaţiei. “Tehnologia captării CO2 este cheia”, a afirmat oficialul, amintind că prin această metodă s-ar putea realiza pînă la 20% din reducerea emisiilor de CO2 considerată necesară pentru limitarea încălzirii climatice.

Laboratorul face parte dintr-un proiect lansat de premierul norvegian în 2007 în vederea transformării Norvegiei într-un lider mondial al captării şi stocării de dioxid de carbon. Acest proiect se confruntă însă cu numeroase întîrzieri şi costuri suplimentare, captarea şi stocarea la scară largă a CO2 emis de rafinăria şi centrala pe gaze de la Mongstad nefiind posibilă înainte de 2020, în condiţiile în care fusese prevăzută iniţial pentru 2014.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments