Cel mai mare fond de investiţii din lume, Government Pension Fund Global, administrat de guvernul norvegian şi îmbogăţit cu „petro-dolari”, întoarce spatele celor mai importante valute din lume în favoarea monedelor de pe pieţele emergente, ca strategie de reducere a riscului.
Fondul suveran al Norvegiei, cu active de 713 miliarde de dolari, şi-a redus anul trecut puternic deţinerile de obligaţiuni guvernamentale franceze şi britanice, informează Bloomberg, citat de Mediafax.
Totodată, investiţiile în active de pe pieţele emergente au crescut la 10% din deţinerile de active financiare cu venit fix ale fondului, economiile preferate fiind Mexicul, Turcia, Rusia şi Taiwanul.
Strategia fondului este determinată de politica economică adoptată de cele mai mari economii ale lumii, ale căror măsuri de stimulare economică afectează evoluţia ratelor de schimb valutar.
„Este ceea ce noi percepem drept o strategie de investiţii care reduce riscul”, a declarat Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management, într-un interviu pentru Bloomberg.
Reducerea investiţiilor în active denominate în dolari, yeni, euro sau lire sterline este o mutare „prudentă”, a adăugat el.
„Aceste patru mari valute au probleme structurale, în privinţa datoriei guvernamentale, datoriilor din sectorul privat, politicilor monetare neconvenţionale, profilului demografic şi profilului de creştere economică ale ţărilor respective”, a afirmat oficialul norvegian.
Coroana norvegiană s-a apreciat cu aproximativ 22% faţă de euro în ultimii patru ani, din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, care a determinat investitorii să caute active mai sigure.
Ministrul norvegian al Finanţelor a declarat luni că guvernul va limita cheltuielile publice pentru a preveni noi creşteri ale coroanei cu efecte negative asupra numărului de angajaţi din industrie.
„Este foarte important ca prin diferitele decizii pe care le luăm în buget să nu punem presiuni suplimentare asupra cursului”, a afirmat el.
Yenul japonez a scăzut la minimul ultimilor 3 ani şi jumătate faţă de dolar, în aşteptarea unor noi măsuri de stimulare a economiei din partea premierului Shinzo Abe şi a candidatului favorit la şefia băncii centrale.
În Franţa, ministrul Industriei Arnaud Montebourg a eclarat în luna februarie că Banca Centrală Europeană ar trebui să „înfrunte un nou război al valutelor”, pe fondul aprecierii euro.
Analiştii financiari anticipează că lira sterlină se va deprecia odată cu desfăşurarea programelor de stimulare a economiei.

Articol preluat de pe  http://www.curierulnational.ro/primaPagina/2013-03-12

Comentati folosind contul Facebook

comments