http://www.nineoclock.ro/wp-content/uploads/2011/05/imagine106.jpgAmbasadorul Norvegiei la București, Øystein Hovdkinn, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, pentru a discuta sprijinul financiar acordat României de către Norvegia și statele Spațiului Economoc European (SEE) prin Granturile SEE și norvegiene.
Pentru perioada până în 2016, o sumă de aproximativ 306 milioane de euro va fi transferată României sub formă de asistență financiară nerambursabilă. Vor fi susținute programe și proiecte în diverse sectoare, cum ar fi protecția mediului, conservarea patrimoniului cultural, justiție și societate civilă. Aceste programe vor fi lansate în decursul acestui an. Administrarea acestor grantului avfost încredințată Ministerului Fondurilor Europene.
În timpul discuțiilor, ambasadorul Hovdkinn a menționat rata mare de absorpție de 85 la sută în perioada anterioară de finanțare, de până în 2011. Pentru acest interval, România a beneficiat de aproape 100 de milioane EUR în următoarele sectoare cheie: pritecția mediului, producție sustenabilă, sănătate și îngrijirea copilului, patrimoniu cultural, și sectorul ONG. Oficialul norvegian a transmis mesajul beneficiarilor referitoa la fondurile norvegiene, respectiv faptul că acestea au fost ușor de accesat și utilizat, și fexibile.

Teodorovici a declarat că intenția autorităților române este de a lua toată măsurile pentru a accelera ritmul de implementare şi implicit de a majora rata de absorbție în actuala perioadă de finanțare.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a subliniat că vor fi depuse eforturi pentru aprobarea, în cel mai scurt timp, a cadrului legal privind gestionarea financiară a fondurilor alocate prin cele două mecanisme pentru perioada de finanţare 2009-2014.

Prin Acordul pentru Spaţiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din Piața Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la sută din suma totală.

Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE și cele norvegiene, vă rugăm să vizitați www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro și www.eeagrants.org.

Articol preluat de pe http://www.gds.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments