Guvernul Norvegiei a adoptat, vineri, decizia de a elimina restricţiile privind accesul pe piaţa muncii din această ţară pentru cetăţenii români.

Decizia se aplică începând de vineri, 15 iunie, precizează un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX de MAE.

„Liberalizarea totală a pieţei norvegiene a muncii pentru cetăţenii români reprezintă un factor favorizant în consolidarea relaţiilor economice româno-norvegiene şi un element de susţinere a comunităţii româneşti din Regatul Norvegiei”, afirmă MAE, care salută decizia adoptată de Guvernul de la Oslo.

Membru al Spaţiului Economic European şi stat asociat la spaţiul Schengen, Norvegia a aplicat măsuri de drept intern vizând accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă, impunând o perioadă de tranziţie de şapte ani, urmare încheierii la 27 iulie 2007 a Acordului privind participarea României şi Bulgariei la Spaţiul Economic European.

Prin măsura adoptată la 15 iunie 2012, Regatul Norvegiei a decis ridicarea înainte de termenul din 2014 a restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa norvegiană a muncii.

MAE consideră că „Executivul norvegian transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene şi care se regăsesc şi în Spaţiul Economic European”.

Măsura adoptată de Guvernul de la Oslo reconfirmă nivelul excelent al relaţiei româno-norvegiene, consolidat şi de semnarea în luna martie a acestui an, la Bucureşti, a Memorandumurilor de Înţelegere pentru punerea în aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian în ciclul financiar 2009-2014, respectiv pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European în ciclul financiar 2009-2014, mai precizează MAE.

Zece ţări din cele 26 membre ale UE aplică în 2012 diferite tipuri de măsuri tranzitorii, limitând accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. De asemenea, accesul românilor pe piaţa muncii a fost liberalizat de la începutul acestui an şi în Islanda, ţară candidată la aderarea la UE.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments