Autorităţile norvegiene care se ocupă de controlul alimentar vor depune plângere împotriva unui producător industrial după ce au descoperit cantităţi importante de carne porc în produse halal, a declarat un oficial vineri pentru AFP, potrivit Mediafax.

În cadrul unor controale efectuate după scandalul cărnii de cal găsite în produse semipreparate care ar fi trebuit să fie de vită, Mattilsynet anunţă că a detectat carne de porc, într-o proporţie cuprinsă între 5 şi 30 la sută, în carne „halal” comercializată de vânzători de kebab.

„Vom depune plângere împotriva producătorului”, grupul norvegian Kuraas, a anunţat Catherine Signe Svindland, consilieră la Mattilsynet.

„Într-un produs halal, nu ar trebui să există carne de porc şi când asemenea cantităţi de carne de porc se găsesc într-un astfel de produs, nu credem într-un accident, ci este vorba despre un act de fraudă”, a explicat ea.

Grupul învinovăţit s-a apărat de comiterea vreunei ilegalităţi şi a retras loturile de carne vizate, potrivit presei norvegiene.

„Noi cumpărăm cantităţi enorme de carne halal şi putem să arătăm facturi care corespund la ceea ce am cumpărat şi am vândut”, a declarat responsabilul de marketing, Kenneth Kuraas, de la agenţia NTB.

Carnea de porc descoperită în aceste produse „se datorează unei scăpări de rutină”, a adăugat el.

În paralel, Mattilsynet anunţă că a găsit peste 60 la sută carne de porc în pizza prezentată drept vită şi produsă de către un alt grup norvegian.

După detectarea cărnii de cal în produse etichetate drept „vită”, numeroase scandaluri similare au apărut în Europa. Joi, autorităţile britanice au anunţat că au detectat ADN de porc în cârnaţi de pui aflaţi în meniurile unor şcoli şi creşe londoneze.

Articol preluat de pe http://www.romanialibera.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments