Doi oameni au parcurs 650 km în 37 de zile, cu câte un bagaj de 100 kg fiecare, pe un frig de -30° şi un vânt care atingea chiar 300 de km/oră. Pentru alpiniştii Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman aceste cifre poartă în ele experienţa polară: traversarea calotei glaciare a Groenlandei pe cel mai lung traseu parcurs până acum de o echipă românească.

Efortul şi peripeţiile lor le vom vedea la TVR1, într-un documentar realizat de Irina Păcurariu.

Ideea ca steagul românesc să poată fi văzut şi pe zăpezile din Groenlanda s-a născut în mintea alpinistului, dar şi a geologului Ticu Lăcătuşu. „După douăsprezece expediţii în Himalaya am simţit nevoia unei schimbări de peisaj şi am căutat o ţintă mai puţin obişnuită pentru un alpinist, puţin cunoscută, originală, tentantă. Şi, cum în materie de expediţii polare rămăsesem oarecum dator, am identificat o ţintă redutabilă devenită, în secunda următoare, irezistibilă: Groenlanda, cea mai mare insulă a lumii, a doua mare acumulare de gheaţă de pe planetă”, povesteşte Ticu.

„Am luat această decizie şi ca geofizician, curios să verific şi să explorez. În Groenlanda a fost o expediţie pe orizontală, fără ameţeala altitudinii, dar cu alt gen de provocări: singurătate totală, izolare, fără sprijin din exterior, totul bazat pe forţa ta fizică şi psihică, pe echipament, pe logistică, pe rezervele pe care le ai în sania pe care o tragi”, mai spune alpinistul român.

Aventura celor doi va avea şi rezultate concrete: alpiniştii şi-au propus şi să atragă atenţia asupra problemelor de mediu generale şi specifice Groenlandei, printre care topirea calotei glaciare. Ticu Lăcătuşu va elabora, împreună cu o firmă specializată, un raport ştiinţific cu rezultate şi concluzii ale cercetărilor de teren şi ale analizelor de laborator ale probelor de gheaţă aduse din Groenlanda.

O altă dimensiune a călătoriei Eco-Greenland, care a făcut posibil documentarul realizat de Irina Păcurariu, a reprezentat-o efortul alpiniştilor Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman de a fotografia şi filma cât se poate de mult, în condiţii greu de imaginat: ceaţă, furtuni, ninsori, crevase, lacuri şi râuri ocolite sau traversate direct.

Ticu Lăcătuşu ar lua-o oricând de la capăt, planurile vizând, cel mai posibil, Noua Zeelandă şi încă un vârf necălcat de om în Himalaya.

Articol preluat de pe http://www.tvr.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments