Manevre militare ruso-norvegiene

A
În perioada 11-16 mai, în acvatoriul Mării Barents şi Mării Norvegiei vor avea loc manevrele militare ruso-norvegiene „Pomor 2012”. Din partea Rusiei, la ele participă submarinul „Amiral Ceabanenko”, aparţinând Flotei Nordice, iar din partea Norvegiei – fregata Fridtjof Nansen, care aparţine Forţelor Navale Norvegiene.

Manevrele se desfăşoară deja pentru a patra oară. Din partea Rusiei, pe lângă „Amiral Ceabanenko” la ele vor participa un remorcher de salvare, de asemenea, aviaţia navală, inclusiv avioane de vânătoare Su-33, avionul anti-naval Il-38 şi elicoptere anti-submarin Ka-27.

Principalul obiectiv al aplicaţiilor militare este perfecţionarea interoperabilităţii forţelor navale ruseşti şi norvegiene în regiunea arctică. Marinarii militari din ambele ţări trebuie să rezolve sarcini comune de luptă împotriva terorismului, spune căpitanul de prim rang Vadim Serga, comandant al Flotei Nordice.

„Manevrele au o orientare antitero şi includ desfăşurarea de operaţiuni de cercetare cu participarea puşcaşilor marini, eliberarea unui vas civil de extremişti înarmaţi, de asemenea, asigurarea siguranţei navigaţiei civile, capturarea cuterelor rapide, care încalcă graniţele de stat şi operaţiuni de căutare şi salvare. Manevrele prevăd şi tragerea unor focuri de artilerie în ţinte aeriene şi maritime. De asemenea, este planificată aterizarea elicopterelor la bordul navelor ruseşti şi norvegiene”.

Exerciţiile „Pamor” reprezintă un element important al cooperării dintre Rusia şi Norvegia, care sprijină relaţiile reciproce de bună vecinătate şi transmit disponibilitatea desfăşurării în comun a unor operaţiuni maritime în zone importante din punct de vedere economic din Oceanul Îngheţat. Ele se desfăşoară în mod regulat din anul 2010, a menţionat Vadim Serga.

„Este foarte demonstrativ faptul că manevrele se desfăşoară între două sărbători naţionale importante pentru cele două ţări. În Rusia este vorba despre Ziua Victoriei (9 mai), iar în Norvegia despre Ziua Constituţiei, marcată la 17 mai. Perioada aleasă subliniază respectul cu care ruşii şi norvegienii abordează sărbătorile naţionale”.

În preajma exerciţiilor, fregata norvegiană Fridtjof Nansen a efectuat o vizită de lucru la baza principală a Flotei Nordice a Rusiei, din oraşul Severomorsk. Marinarii norvegieni au participat la parada militară din oraşul-erou Murmansk, de asemenea, la alte manifestări festive consacrate Zilei Victoriei. La rândul său, submarinul rusesc „Amiral Ceabanenko”, după executarea sarcinilor instructive de luptă, va efectua o vizită în portul norvegian Bodo, în ajunul sărbătoririi Zilei Constituţiei.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments